«Нуль толерантності до кримінального світу»

26.06.2015

Новий очільник Одеської обласної адміністрації Михаїл Саакашвілі продовжує активну діяльність на ввіреній йому території. Минулого тижня на Одещині відбулося нове резонансне призначення: міністр внутрішніх справ Арсен Аваков представив особовому складу головного управління МВС нового начальника обласної міліції Георгія Лордкіпанідзе.

Михаїл Саакашвілі каже, що основне завдання Лордкіпанідзе — зробити Одеський регіон безпечним і показати «нуль толерантності» до кримінального світу.

Поспілкувавшись днями з новим «губернатором», «УМ» з’ясувала, що нова патрульна поліція в Одесі запрацює з середини серпня. Це підрозділ на зразок того, що зорганізувала в Києві Ека Згуладзе.

За словами Саакашвілі, в даний час частина співробітників місцевої міліції просякла корупцією, вони беруть участь у рейдерських захопленнях і торгують наркотиками. Міхо Ніколозович поспілкувався, зокрема, з власниками невеликих кафе і ресторанів, які зізнавалися, що не відчувають себе захищеними та змушені платити «мзду за безпеку».

«Ви побачите, що до кінця літа цього всього не буде. Тут буде нова патрульна поліція, яка дуже сильно відрізнятиметься — інтелектуальним рівнем, манерами і якістю роботи», — сказав Саакашвілі.

Цілі до виконання визначала Стратегічна сесія з розробки перспективних напрямів розвитку Одеської області, до участі в якій було запрошено близько 700 представників ділових кіл, у тому числі іноземних компаній та інвесторів, а також місцевих підприємців, представників місцевого самоврядування, діячів культури і представників громадськості.

За короткий час перебування Саакашвілі на чолі Одеської області вже перевірено на факти корупції начальників обласних відділів міліції та прикордонної служби, митниці, управлінь освіти та соціальної політики. Проведено відповідні кадрові чистки.

Голова ОДА озвучив свої проекти: створити в обласному центрі Будинок юстиції і Будинок громадських послуг. У них городяни та мешканці області зможуть усього за годину отримувати будь-які довідки та потрібні документи. За словами Саакашвілі, приміщення для цих цілей уже знайшли і тепер шукають гроші на ремонт. У своїх прогнозах «губернатор» оптимістичний: «За три місяці ми це зробимо».

 

ОБОРОНА

Крім іншого, під крилом Михаїла Саакашвілі зараз перебуває й база Військово-Морських сил України — адже, нагадаємо, після анексії Криму Росією Україна вивела залишки свого флоту з півострова.

«Ми прийняли рішення разом iз Міністерством оборони, що штаб ВМС буде в Одесі», — сказав Саакашвілі під час Стратегічної сесії Одеського регіону, висловивши також сподівання, що Президент України Петро Порошенко це схвалить. «Губернатор» зазначив, що українські моряки перебувають у складних умовах, багато з них сплять на кораблі. За його словами, для забезпечення моряків житлом необхідно вживати термінових заходів. Зокрема, продати на аукціоні земельні ділянки в центрі міста, якими володіє Міноборони, а на виручені кошти побудувати або придбати житло в менш дорогих районах міста.