По вино — в Болгарію, одягатися — в Угорщину

24.06.2015

Статистична служба ЄС «Євростат» оприлюднила свій щорічний звіт про рівень цін у країнах Євросоюзу, з якого випливає, що впродовж 2014 року рівень цін на товари широкого вжитку у країнах європейської спільноти відрізнявся майже втричі. Так, Польща була найдешевшою країною ЄС за цінами на харчові продукти та побутову електроніку, а найнижчий рівень цін на алкогольні й тютюнові вироби, послуги готелів та ресторанів зберігала Болгарія. Ціни на одяг по всьому Євросоюзу були найнижчими в Угорщині, а Чехія виявилася найдешевшою за цінами на побутову електроніку і на персональний транспорт (зокрема, автомобілі). Якщо прийняти середні ціни на споживчі товари по Євросоюзу за 100%, то їх рівень по Союзу коливався від 48% у Болгарії до 138% по Данії.

Якщо взяти різницю по окремих групах товарів, то ціни на харчові продукти та безалкогольні напої, скажімо, у найдешевших Польщі, Румунії та Болгарії, становили, відповідно, 61%, 68% та 70% від середніх по ЄС, а в найдорожчій Данії — 139%. Також недешево харчуватися в Австрії (124%) та Фінляндії (123%).

Такі великі розбіжності в цінах по ЄС пояснюються неузгодженістю стосовно засад ціноутворення на окремі групи товарів та послуг. Окремі країни жорстко відстоюють низькі ціни на алкоголь та тютюн, тому їх рівень у Болгарії становить 58% від середнього по Союзу, а в Угорщині — 65%. Недорого випити чарочку та випалити цигарку також у Чехії та Румунії. Натомість найдорожчим алкоголь є у «питущій» Ірландії — 170% від середнього та сусідній Великій Британії — 165%. Дорого обійдеться оковита і у Фінляндії.

Різниця в цінах на одяг між країнами ЄС не така велика, як у випадку продуктів, але також відчутна, якщо порівнювати держави з верхньої і нижньої частини списку. В Угорщині ціна на одяг становить 70% відсотків від середньоєвропейської, лише трохи дорожче прикрити грішне тіло у Польщі та Болгарії. А найбільш дорогою країною у цьому сенсі є Швеція — 121% від середнього рівня.

Також менші розбіжності у цінах на побутову електроніку, але все ж у Чехії та Польщі її можна придбати за 85% відсотків від середньої по ЄС, а на Мальті доведеться викласти вже 116%.

Якщо виключити дуже дорогу Данію (151% від середнього), то ціни на засоби особистого пересування (машини, мотоцикли тощо) також не дуже різняться по Європі: від 75% відсотків у Чехії і до 114% у Португалії та 117% у Голландії.

Розбіжності в цінах на готелі та ресторани мають значно більшу відмінність по Європі: від 46% у Болгарії до 147% від середнього в Данії.

«Євростат» вивів свої дані на підставі оцінки вартості 2400 товарів і послуг у країнах Євросоюзу. Окрім того, дослідженням були охоплені країни-кандидати на вступ до ЄС: Туреччина, Сербія, Чорногорія, Македонія, Албанія та Боснія і Герцеговина, а також країни, які не входять до ЄС, але тісно з ним пов’язані — Норвегія, Швейцарія та Ісландія.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>