Сам ти корупціонер!

24.06.2015
Сам ти корупціонер!

Арсеній Ярсенюк: дії Шевченка «становлять прямі ризики для коаліції парламентських фракцій, які сформували нинішній склад уряду України».

Пікіровка між провладними силами охоплює зазвичай Блок Порошенка та «Народний фронт». Однак схоже на те, що солідарне голосування за відставку Наливайченка з посади голови СБУ дещо примирило ці дві фракції. На сьогодні чубляться вже «народнофронтівці» та «тимошенківці»: Прем’єр Арсеній Яценюк закликає «Батьківщину» розглянути доцільність подальшого перебування Ігоря Шевченка на посаді міністра екології. Останній, нагадаємо, був призначений у це крісло за квотою «Батьківщини».

У Ніццу по досвід боротьби за екологію

Шевченкові справді є що закинути. Всі гріхи міністра екології ретельно перерахував радник Яценюка Данило Лубківський. У січні, нажалівся Лубківський, Шевченко з’їздив до Арабських Еміратів — «в особистих справах і без відповідного дозволу». Вояжував він за кордон і в травні. А як саме це відбувалося — розповів уже лідер Радикальної партії Олег Ляшко. За словами Ляшка, Шевченко літав до Ніцци приватним літаком нардепа і газового олігарха Олександра Онищенка, що свідчить про наявність між ними корупційного зв’язку.

Але й це ще не весь компромат. Як каже Лубківський, протягом останнього часу міністерство екології зазнало трьох перевірок «із виконання законів про державну службу, антикорупційного законодавства та інших нормативних актів». І результат таких перевірок — невтішний. Дії Шевченка прямо загрожують існуючій парламентській більшості, попереджає радник глави Кабміну і цитує свого шефа. «Як вважає Прем’єр-міністр, обставини, які містять такі ознаки, становлять прямі політичні, управлінські та етичні ризики для коаліції парламентських фракцій, які сформували нинішній склад уряду України», — наводить Лубківський слова Яценюка.

«Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк звертається до парламентської фракції політичної партії ВО «Батьківщина» з пропозицією розглянути питання про перебування Ігоря Шевченка на займаній посаді і прийняти відповідальне політичне рішення, яке має бути ухвалено парламентською коаліцією», — підсумовує він.

А хто не краде?

Міністр Ігор Шевченко в боргу не залишився. По-перше, він назвав копирсання у Ніццах та літаках, які його туди доставляли, «втручанням в особисте життя». А ще — поведінкою, яка ганьбить коаліцію. Шевченко навіть записав відеозвернення, в якому звинуватив Яценюка у корупції та лобіюванні інтересів кланів.

«Вірячи в ідеали Майдану, я на посаді міністра почав боротьбу з корупцією і повернув державі 22 родовища нафти та газу, які були вкрадені у народу родиною Януковича. Але зробив це я всупереч позиції керівництва уряду, яке має зв’язки з усіма українськими кланами та захищає їхні інтереси».

За словами Шевченка, до нього неодноразово приходили «ходоки» від Яценюка, котрі пропонували йому певну винагороду за призначення в уряд заздалегідь корумпованих людей. Міністр порівняв свою гірку долю з долею наразі залишених без місця Олега Мусія, Павла Шеремети та Саші Боровика.

А відтак забив останній цвях у домовину рейтингу Яценюка: Арсеній Петрович, мовляв, тоді отримає моральне право вимагати його відставки, коли сам вижене з «Народного фронту» та позбавить депутатського мандату «свого друга Миколу Мартиненка, котрий відповідає за корупцію в «Енергоатомі», а також свого однопартійця Сергія Пашинського, що причетний до крадіжки державних нафтопродуктів на 1,5 млрд. гривень», — зазначає Шевченко.

ОЦІНКА

В одному зі своїх блогів нардеп попередніх скликань Анатолій Гриценко описав ситуацію довкола Шевченка та Яценюка так: «Спочатку нафтогазовий мультимільйонер Онищенко фінансує виборчу кампанію партії «Батьківщина». Потім, одразу після виборів, лідер «Батьківщини» вносить від імені своєї фракції названу Онищенком кандидатуру на посаду міністра екології та природних ресурсів. За квотою «Батьківщини», міністром стає Шевченко, протеже Онищенка. Пізніше лідер «Батьківщини» реєструє законопроект, яким для Онищенка-бізнесмена суттєво зменшуються рентні платежі до державного бюджету за видобуток нафти-газу. Водночас Шевченко-міністр без оформлення відпустки спокійно собі подорожує країнами Європи у приватних інтересах, відвідує там футбольні матчі, причому перельоти здійснює приватним літаком Онищенка. Міністр зізнається, що за користування літаком він Онищенку не платив. Але у таких своїх діях жодної корупції міністр не вбачає. Майдан отаких депутатів-міністрів-бізнесменів нічому не навчив?» — риторично запитує Гриценко.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

ЗМІ інкримінують Арсенію Яценюку причетність не лише до оборудок Пашинського та Мартиненка, а й до скандалу, який розгорається довкола голови Апеляційного суду Антона Чернушенка. Йдеться про особисту зацікавленість Прем’єра в долі цього судді, в кабінеті якого були знайдені 6,5 тисячі доларів. Така «жалюгідна» сума не може серйозно розглядатися як хабар судді подібного рівня. Проти Чернушенка існують більш вагомі звинувачення: втручання в автоматизовану систему суду та лобіювання інтересів певного (поки ще не названого) олігарха. Як повідомляє Генпрокурор Віктор Шокін, ГПУ ставитиме перед парламентом питання про зняття з Чернушенка суддівської недоторканності.