Чотири законопроекти: із чого вибирає Верховна Рада

17.06.2015

За місяць до літніх канікул Верховна Рада впритул підійшла до визначення формату жовтневих виборів до місцевих органів влади. Найближчого пленарного тижня ситуація проясниться: або депутатам вистачить бажання й голосів сформулювати нові правила гри, або все ж парламент залишить чинну виборчу систему, внісши тільки «косметичні» правки.

Сумнівів у тому, що місцеві вибори відбудуться у жовтні, в парламентаріїв уже немає. На цьому наполягає Петро Порошенко, який днями заявив: «Я чекаю ухвалення нового закону про місцеві вибори за відкритими списками. Цього чекає суспільство, і я думаю, що започаткування цієї традиції на місцевих виборах — це саме те, чим ми сьогодні маємо завершити процес демократизації країни». За його словами, місцеві вибори мають завершити перезавантаження влади в Україні, оновити регіональні еліти, і ці вибори будуть тим «ЗНО» — зовнішнім незалежним оцінюванням, за підсумками якого можливі зміни в уряді.

У Верховній Раді зареєстровано чотири проекти закону про місцеві вибори. За даними сайта LB.ua, профільний комітет зможе їх розглянути з 16 до 19 червня. А отже, в депутатів буде лише два тижні на ухвалення закону до літніх канікул.

Наразі із чотирьох законопроектів визначили двох фаворитів. Перший — авторства робочої групи під керівництвом спікера Володимира Гройсмана (підписались під ним Андрій Парубій, Олександр Черненко, Леонід Ємець та інші, загалом 18 депутатів). Другий — авторства Ігора Попова, Вадима Денисенка та ще трьох нардепів.

Перша група пропонує частину рад обирати за багатомандатними мажоритарними округами (сільради, райради, міські ради маленьких міст), а решту — за пропорційною системою відкритих списків (так звана польська модель). Друга — всі ради обирати за відкритими списками, а сільради — за мажоритаркою (так звана німецька модель). Обидва проекти пропонують вибори мерів великих міст у два тури і скорочення кількості депутатів місцевих рад.

При цьому лунають прогнози й щодо можливості залишити старе законодавство, несуттєво його відкоригувавши, але таки передбачивши вибори мерів великих міст у два тури.

Законопроект ВО «Батьківщина» передбачає проведення виборів депутатів місцевих рад за пропорційною системою з відкритими списками — особливістю цього проекту є посилення ролі партії, котра висуває кандидата в депутати місцевої ради і матиме право відкликати депутата місцевої ради.

Четвертий законопроект, який подав нардеп від «Народного фронту», екс-мер Чернівців та близький соратник Арсенія Яценюка Микола Федорук, підготувала Асоціація міст України. Він пропонує проводити вибори депутатів сільських, селищних, міських (з населенням до 300 тисяч) рад за мажоритарною виборчою системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах. А також — пропорційні вибори депутатів міських (з населенням понад 300 тисяч) рад за відкритими виборчими списками.