Мальований «Кріп»

17.06.2015
Мальований «Кріп»

Згадується, як у дитинстві, діставши якимось чудом французький журнал коміксів для малечі Ріf, був у захопленні від ілюстрацій. Згодом неодноразово ловив себе на думці: «Невже ми не можемо порадувати свої дітей вітчизняним комікс-продуктом? Чи перевелись в Україні талановиті письменники та художники?»
Виявляється, не перевелись! І малеча нарешті отримала патріотичний і актуальний комікс-розмальовку «Українські супергерої». Ідейним натхненником і автором тексту стала молода мама, чернівецька журналістка Леся Воронюк, за плечима якої вже чотири прозові твори для дорослих. А втілювала задум у життя талановита київська художниця Софійка Розуменко, яка нещодавно допомогла мамі художньо оформити й зверстати книжку «Майдан. Хто, якщо не я?.. »
Чотири супергерої Кобзар, Кіборг, Кріп та Віра протидіють силам зла в образах виродків-колорадів (у минулому людей, які перетворилися на монстрів, коли продали свою душу й совість за гроші) та птахів-людожерів — дворлів.
Зустрівся з дівчатами в Києві на презентаціях випуску в Українському домі та на виставці-ярмарку в Олімпійському комплексі, де їхнi творіння просто «розмели», ще й «примушуючи» підписати книжечку.

 

— Лесю, як прийшла ідея створення коміксу?

— Якось я обирала книги для своєї маленької донечки й зрозуміла, що в нас є багато гарних дитячих книг, але немає героїчних книг для дітей. А це те, з чого починається виховання! Вони ж мають когось наслідувати, крім батьків, дідусів і бабусь. Цей простір заповнюють американські супергерої: супермен, жінка-кішка, бетмени тощо. А в нас зараз якраз такий час, що є про кого розповідати. То хай краще діти наших героїв цінують, знають і люблять.

— Як довго писали історію, текст? Який наклад i де знайшли в наш нелегкий час кошти на видання?

— Історія написалася за один вечір, а ось весь видавничий процес зайняв десь iз півроку. Коли є гарна ідея і гарні люди, то цю ідею можна швидко розвивати. Було б iз ким і було б бажання. Чернівецьке видавництво «Букрек» видало за свої кошти накладом 2000 штук. Комікс продаватиметься фактично за собівартiстю (за символічну ціну в 15-20 грн.) — це, по суті, просвітницька робота видавництва!

— Поділіться враженнями від презентації «Українських супергероїв» просто на вулиці в Чернівцях.

— Це було трохи незвично! Дітлахи тут же почали розмальовувати, а дехто з них запропонував своїх героїв, котрих ми можемо додати до вже існуючих.

— Софіє, герої важко народжувалися в творчих муках?

— Підказувало саме життя й події на сході України! Моїм завданням було візуалізувати їх, оживити, підкреслити характер кожного. Кобзар — збірний образ сучасного, сильного і мужнього чоловіка. Він — втілення сильного духом ватажка, який незважаючи на те, що сліпий, має суперздібності читати думки людей. Кріп — більш веселий персонаж, сильний, дотепний, лікує травами — для його створення надихалась колоритними гуцулами. Віра — втілення самовідданості волонтерів та й жіноцтва в цілому, яка у важку хвилину підставляє своє тендітне плече. Для образу Кіборга взяла багато рис із портрета одного із загиблих хлопців в Донецькому аеропорту, присвятивши образ цього непереможного воїна саме цим героям.

Прототипами супергероїв стали звичайні люди — хлопці, які нас захищають. Вони і є супергерої, тому наші персонажі — це такий собі збірний образ.

— Будете й далі радувати малечу, малюючи нові пригоди героїв?

— Я з задоволенням продовжуватиму ілюструвати ці історії, оскільки сучасним дітям потрібні свої герої і зразки для наслідування. Тим більше, вони — серед нас.

У планах видавництва — перевидати й створити до десяти серій (можливо, з новими героями), а також вийти на зарубіжний ринок — текст уже перекладається на англійську мову.