Увімкнув телевізор і взяв пиріжок...

16.06.2015

Про те, що читати лежачи шкідливо, знають, напевне, всі. Водночас лікарі нагадують про ще три застороги — чого не варто робити у «горизонтальному положенні». Отже, фахівці не радять:

1. Дивитися телевізор лежачи. Адже в такому разі відбувається здавлювання артерій у шийному відділі хребта, зростає навантаження на нього, розтягуються м’язи шиї. Любителі такої пози постійно нарікають на головні болі, скаржаться, що не можуть повернути голову без дискомфорту. Аби не зашкодити здоров’ю, дивіться телевізор сидячи, відкинувшись прямою спиною на спинку крісла або дивана. Екран має бути на рівні очей або трохи нижче. Але точно — не вище.

2. Їсти, сидячи на дивані. За висотою диван і столик перед ним приблизно однакові. І якщо сісти, поставивши перед собою тарілку і почати їсти (втупившись при цьому в телевізор), то поза буде вбивчою для всіх відділів хребта. Краще їсти в тій же позі, яку лікарі рекомендують для роботи за столом — спина пряма, плечі опущені. І не переглядаючи при цьому телевізор, ясна річ.

3. Сидіти, закинувши ногу на ногу. Це «класика жанру», яка призводить до здавлювання судин і порушення кровообігу в малому тазу та нижніх кінцівках. І ще це — прямий шлях до розвитку варикозу. Сидіти, підклавши під себе ногу, шкідливо з тієї ж причини. Але саме в такій позі люди зазвичай сидять за обіднім чи письмовим столом і кажуть, що їм так «комфортніше, зручніше» . У реальності це означає, що стілець або стіл не підходять їм за висотою. Краще сидіти, закинувши ноги вище — не дуже красиво, звісно, однак корисно для кровообігу.