Вуха в екстремальному режимі

16.06.2015
Вуха в екстремальному режимі

Нічого не чую. І чути не хочу? (з сайта infosmi.net.)

Такий молодий, а вже не чує...

Пам’ятаєте анекдот? Раніше, вітаючись зі знайомим, людина подавала руку, а тепер на знак пошани виймає з вух навушники. Але насправді, звісно, це не смішно... Лікарі з тривогою констатують: приглухуватість у 30-40 років — реальність, якщо постійно слухати музику через навушники. Уникнути цієї прикрості можна в одному випадку: якщо підібрати їх правильно і використовувати дозовано.

Столичний лікар-отоларинголог Наталія Руденко каже: звичайні навушники, коли музика звучить у них гучно і часто, є однією з найпоширеніших причин зниження слуху. Тому в «стійких меломанів» у 30 років (а то й раніше) стан органа слуху такий самий, як у 70-річних...

«Звичайна дискотека відбувається на рівні звуку 110-120 децибел. Це вдвічі вищий за оптимальний рівень для слуху, — зауважує лікар. — І аудіоплеєр відтворює звук із такою ж гучністю. Навіть у сучасних навушниках, які мають захист від зовнішніх шумів, довго слухати таку гучну музику не можна. Інакше погіршення слуху — неминуче. Особливо страждають вуха прихильників року та електронної музики: ці меломани експлуатують свої органи слуху в екстремальному режимі».

Підступні «крапельки»

Для наших вух, за словами лікаря, безпечніше слухати музику з колонок, а не з навушників. Якщо, зрозуміло, не сидіти під самими колонками, вони мають бути на відстані три метри від людини. А ось від динаміків на дискотеці краще відійти якнайдалі.

«Чому звук із колонок менш травматичний, ніж із навушників? Бо при його відтворенні через звичайні колонки звук минає деяку відстань у повітрі, перш ніж досягти вуха, — пояснює фахівець. — І за цей час частина високих частот, які призводять до погіршення слуху, губляться у повітрі. А навушники передають ці частоти безпосередньо у вухо. Таким чином без жодного перетворення звук відразу проникає у внутрішнє вухо до слухового аналізатора і травмує його».

Особливо шкідливі навушники у вигляді вкладок, які встановлюють усередину, каже лікар. Їх називають «крапельками». Вони, на думку пані Наталії, значно швидше призводять до ранньої глухоти. «Такі вкладки не мають ніякого захисту від зовнішніх шумів, тож любителі музики змушені постійно підвищувати гучність, аби отримати один і той самий ефект, — додає вона. — А навколо і так усе гуркотить. Тож із часом людина мусить збільшувати гучність ще й тому, що вухо постійно адаптується до голосного звуку».

Фахівці насамперед застерігають від користування навушниками у громадському транспорті. Для вуха це постійне напруження — окрім музики, додається постійний шум і вібрація.

Це ніби мікроінсульт...

При перших ознаках пониження слуху лікарі радять звертатися до фахівця. Це може бути лор (отоларинголог) або сурдолог. Фахівець перевірить слух на спеціальному аудіометричному апараті. Зволікати з цією процедурою не можна, інакше настануть незворотні процеси, коли втрачений слух відновити буде неможливо.

Звісно, повністю відмовлятися від навушників не варто. До цього ніхто й не закликає. Але варто взяти на озброєння певні рекомендації, які допоможуть зменшити шкоду музики для слуху.

Намагайтеся використовувати навушники якомога рідше — якщо не хочете потім користуватися слуховим апаратом. Без шкоди для слуху користуватися навушниками можна не більше як одну-дві години на добу. Віддавайте перевагу навушникам, які зовні прикривають вухо, а не вставляються всередину.

Вчені Гарвардської медичної школи провели дослідження впливу різних типів навушників на здоров’я людини. І дійшли висновку — чим менші навушники, тим більший звуковий тиск вони чинять. Незалежно від заданих параметрів гучності. На відміну від великих навушників, де вухо повністю закрите їх корпусом, маленькі «крапельки» підвищують рівень звукового тиску мінімум удвічі.

Велику роль має також гучність звуку, яку ви налаштовуєте в плеєрі. Для вуха звичайна гучність аудіоплеєра — 120 децибел. Це ніби зліт реактивного літака чи ракети. У нормі в приміщенні повинен бути шум 30-40 децибел. Тому якщо ви звикли слухати музику на максимальній гучності — спробуйте поступово знизити її вдвоє або хоча б на чверть — для початку.

Існує думка, що під час пошкодження слуху занадто гучним звуком у вусі ніби стається мікроінсульт. «Справді, може статися маленький крововилив у внутрішнє вухо, — підтверджує Наталія Руденко. — Лікування нагадуватиме «реанімацію» вуха, його намагатимуться «оживити».

Лікування гострого стану пониження слуху, за словами лікаря, зазвичай триває не менше 21 дня. Воно комплексне. Хворому можуть призначити одночасно до десятка різних препаратів — і таблетки, і внутрішньовенні уколи, і внутрішньом’язові ін’єкції, і крапельниці, які покращують кровопостачання слухового нерва. Застосовують також судинні препарати, які неврологи радять при лікуванні інсультів.

Результати лікування в кожному випадку індивідуальні. Комусь вдається відновити слух повністю, комусь — тільки частково. Але якщо людина звернеться до лікаря на другий-третій день після того, як завважила в себе погіршення слуху, то у 90 відсотках випадків проблему вдається вирішити. Якщо ж зволікати, то відновити слух буде значно складніше.

БАТЬКАМ НА ЗАМІТКУ

Якщо ви вирішили подарувати своїй дитині модний МРЗ-плеєр із навушниками або телефон із вбудованим плеєром, добре зважте — чи потрібен він вашій малечі. Адже важкі або й незворотні порушення слуху в такому віці особливо прикрі. Коли з певного віку дитина почне користуватися навушниками, намагайтеся обмежувати тривалість і гучність музики, яку донька чи син слухає.

Рекомендацій, з якого віку можна користуватися навушниками, немає. Адже, за великим рахунком, робити цього не можна взагалі. Однак у сучасний час високих технологій дитину від цього не відмежуєш. Але чим пізніше вона почне чіпляти навушники, тим краще. Щоб мінімізувати ризики для слуху, музика «у вухах» має звучати неголосно і недовго.

 

ДО РЕЧІ

Дізнатися, чи з вашим слухом усе гаразд, можна за допомогою простого тесту. Увімкніть звичайне радіо і слухайте його через динамік. Відшукайте розмовну хвилю, виберіть найтихіший рівень, на якому можете чути та розрізняти слова. Потім одягніть навушники і слухайте музику так гучно, як робите це зазвичай. Через годину зніміть навушники і відразу ж увімкніть радіо на той самий найтихіший рівень гучності. Нічого не чути? Отже, відбулося тимчасове зміщення звукового порогу. Здатність розрізняти тихіші звуки відновиться лише протягом 24 годин. Але з кожним разом, після тривалого слухання музики в навушниках, ефект нагромаджується і може призвести до фатального пошкодження слухового сприйняття.