НОВИНИ ПЛЮС

10.06.2015

Росія не визнає звіту МАГАТЕ, в якому Севастополь названо українським

Росія не визнає положення проекту щорічного звіту Міжнародного агентства з атомної енергії за 2014 рік, у яких Севастополь визнано українським. Про це заявив голова російської делегації в МАГАТЕ Григорій Берденніков, якого цитує прес-слуба МЗС РФ. Представник Росії назвав ці положення звіту «юридично та політично нікчемними» й такими, що «суперечать об’єктивній реальності». Раніше Україна подала в МАГАТЕ поправку щодо ядерних установок в Криму, зокрема дослідницького реактора ІР-100 у Севастополі, для закріплення відповідальності за ці об’єкти за Росією.

«Ми офіційно проінформували секретаріат МАГАТЕ про те, що відповідні (ядерні) установки в Криму перебувають під російською юрисдикцією, і запропонували Агентству застосовувати до них гарантії у відповідності до нашої угоди про гарантії», — заявив Берденніков. Під час виступу в МАГАТЕ він також наполягав на російській версії подій, згідно з якою внаслідок «державного перевороту в Києві» населення Криму та Севастополя на «референдумі» ухвалило рішення про вихід зі складу України і «возз’єднання» з Росією. Після зауважень представників низки країн щодо цієї позиції голова російської делегації заявив: «Ми стоїмо на основі реальності та міжнародного права, а вони живуть у видуманому світі».

Москва стурбована можливим розміщенням ракет США в Європі...

Міністерство оборони Росії звернулося до Пентагону за роз’ясненнями у зв’язку із заявами генерала Мартіна Демпсі про те, що США могли б розмістити в Європі й Азії крилаті і балістичні ракети. «Вважаємо, що повернення в Європу американських ракет середньої і малої дальності, їх розгортання в інших регіонах, звідки вони могли б загрожувати Росії та іншим країнам, які не діють за вказівками Вашингтона, зробило б різко негативний вплив на глобальну безпеку і стабільність. Нас не може не турбувати така перспектива», — заявив заступник глави міноборони РФ Анатолій Антонов.

...А Британія готова їх розмістити

Велика Британія може розмістити на своїй території американські ракети з ядерними боєзарядами на тлі погіршення відносин із Росією. Про це заявив міністр закордонних справ Об’єднаного Королівства Філіп Хаммонд, повідомляє «Дейлі мейл». «Якби це питання стояло на порядку денному, ми б його розглянули й ухвалили рішення спільно зі США. Нам необхідно надіслати Володимиру Путіну чіткий сигнал про те, що ми не дозволимо йому переходити «червону межу», — цитує видання заяву Хаммонда, яку він зробив минулої неділі. Глава британського МЗС також висловив стурбованість збільшеною активністю російських збройних сил і планами Кремля розмістити крилаті ракети в Калінінграді. Водночас міністр зазначив, що це питання є гіпотетичним, і Заходу «не варто робити непотрібних провокацій», які можуть спричинити нову гонку озброєнь.

Масові скорочення в найбільшому банку Європи

Найбільший банк Європи – HSBC — може скоротити до 50 тисяч своїх співробітників в процесі оптимізації діяльності. Як повідомляє агенція «Рейтер», близько половини скорочених припаде на відділення банку в Бразилії й Туреччині, які будуть продані. Решта співробітників будуть звільнені внаслідок скорочення штату майже на 10%.

Після попереднього закриття філій і консолідації офісів у банку залишається 233 тисячі співробітників. У результаті наступних скорочень до 2017 року їх залишиться близько 208 тисяч. Скорочення персоналу є частиною стратегії HSBC із підвищення прибутку.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>