Схрестити Майдан із Рустамом

10.06.2015

Про те, що «автори» наметового містечка на Майдані, котре виросло в центрі Києва минулої неділі й було успішно знесене невiдомими в нiч на понедiлок, збираються повертатися на місце попередньої дислокації, повідомляють російські ресурси. Вони отримали справжнє і непідробне задоволення від того, як «хунта» розігнала «незгодних з політикою Порошенка». Але навіть незважаючи на «шалений спротив» влади, ці відважні анонімні борці за справедливість буцімто знову розіб’ють намети на майдані Незалежності, обіцяють росЗМІ. Насправді це не відповідає дійсності: вчора на Майдані протестувальникiв, тим паче з наметами, не було. Хоча в подальшому нові провокації, звісно, можуть бути.

Готуючись до них , СБУ видворила геть організатора так званого «Майдану 3.0» Рустама Ташбаєва. Йому заборонено в’їзд до України, проте цікавий він не лише тим, що став персоною нон грата. Останні два десятиліття Ташбаєв проживав у Сполучених Штатах, але в Америці «себе не знайшов». Сам себе він називає «військовим аналітиком консорціуму Strategem», котрий нібито курирує програму перепідготовки Збройних сил України. (Утім, згідно з іншим варіантом його життєпису, громадянин США Ташбаєв — співробітник відділу збуту нафтової компанії Western Refining).

Тим часом в Україну Ташбаєв прибув аж ніяк не для того, щоб навчати військових. Якщо судити з його публічних висловлювань (зокрема й у соцмережах), то Ташбаєв ставив собі за мету докорінну зміну всієї державної системи в Україні. «Ми вважаємо, — писав він, — що президентське крісло мінімум три роки мусить лишатися порожнім. Прем’єр-міністрів має бути троє: один відповідає за внутрішню політику, другий — за зовнішню, третій — за економіку. Обирати їх треба на Майдані — зі звичайних людей чи учасників АТО».

«Ми» — це аморфна група однодумців, котру Ташбаєв зібрав під проект «третього Майдану», повiдомивши не потенцiйних учасникiв мiтингу та українських журналiстiв, а ЗМІ Росiї. Всіх його прихильників вистачило аж на шість наметів, котрі й були встановлені минулими вихідними. Що ж до моральної підтримки, то вона надійшла Ташбаєву зі сторони екс-комбата «Донбасу», а нині народного депутата Семена Семенченка — той схвалив його дії у «Фейсбуці», коли Ташбаєв оголосив про початок безстрокової акції.

«Це було провокаційним мавпуванням правдивих протестів півтора року тому, в тому числі й на майдані Незалежності. Іноземець Ташбаєв — це один із тих, хто отримував фінансування від «ДНР» та «ЛНР» і за їхньої підтримки закупив намети», — прокоментував ситуацію голова СБУ Валентин Наливайченко. Тепер же Ташбаєва вислали, щоб він «нікого не мавпував і не провокував», підвів риску Наливайченко.