НОВИНИ ПЛЮС

09.06.2015

Клюєв утік. Повернутися не обіцяв

8 червня Служба безпеки оголосила в розшук позафракційного депутата Сергія Клюєва. Хоча направді датою його зникнення вважається 4 червня — саме в цей день Сергій Клюєв не з’явився на допит до Генеральної прокуратури. Днем раніше Верховна Рада позбавила його депутатської недоторканності. Буквально за пару годин після цього Клюєв намагався виїхати в Австрію, але його не випустили прикордонники. Нагадаємо, що одночасно з Клюєвим парламент позбавив депутатського імунітету і колишнього комбата «Айдара» Сергія Мельничука. Мельничук, якому інкримінують створення незаконних озброєних формувань, обіцяв не ховатися від правосуддя. Що ж стосується Сергія Клюєва і його брата Андрія, який був секретарем РНБО і головою адміністрації Януковичаа, то їх звинувачують у шахрайстві та зловживанні владою.

Парубій пообіцяв натовцям: Конституція буде

Перший заступник Голови Верховної Ради Андрій Парубій запевняє, що конституційну реформу та децентралізацію завершать до місцевих виборів, запланованих на 26 жовтня. Про це він розповів учасникам міжпарламентського засідання Україна — НАТО. І хоча на ухвалення змін до Конституції України потрібні дві сесії ВРУ (про що члени НАТО можуть і не знати), Парубій запевняє: «Ми плануємо наприкінці цього місяця — на початку наступного ухвалити зміни до Конституції, щоб спрямувати їх до КС». Такий план може спрацювати, проте це ще не означає, що місцеві вибори-2015 пройдуть за новою Конституцією — на перепідготовку членів комісій та учасників перегонів може елементарно забракнути часу.

СБУ каже, що зупинила створення ще однієї «народної республіки»

СБУ заявляє, що зірвала спробу спецслужб РФ створити «Миколаївську народну республіку». Остання мала буцімто забезпечити на півдні України підтримку «ДНР» та «ЛНР». Планувалося, що створення незаконної організації буде оголошено на «зборах», проте цьому запобігли співробітники СБУ. Хід цього зібрання мав контролюватися російськими кураторами в онлайн-режимі. Люди, які прийшли на зібрання, розповіли, що ініціатори проведення заходу не повідомили їм про мету проведення зборів. Натомість учасникам було обіцяно певну грошову винагороду. Організатори «республіки» вже дають свідчення, говорять працівники СБУ.