Де він, де — той вітамін D?

04.06.2015
Де він, де — той вітамін D?

Риба — щедре джерело вітаміну D. (з сайта razvitie-krohi.ru.)

Літня пора — чудова нагода збагатитися вітаміном D. Цей унікальний елемент ми отримуємо під час прогулянок на свіжому повітрі — його синтез в організмі відбувається під впливом сонячного проміння. Зрозуміло, що сонце має бути лагідним, а не палючим: найкраще приймати оздоровчі сонячні ванни зранку (до 11-ї години), або надвечір — після 17-ї години.

Вітамін D робить організму дуже велику послугу — завдяки здатності засвоювати і затримувати в крові кальцій і фосфор. Якщо людині діагностували анемію, пов’язану з дефіцитом заліза, їй призначають препарати, які містять залізо і вітамін D, котрі можна отримати не тільки в таблетках, а й разом із продуктами харчування.

Чим же цей вітамін такий корисний і в яких продуктах його шукати? Лікарі радять звернути увагу на:

1. Молочні продукти — сир, молоко, сметана, вершки, кефір. Оскільки вітамін D допомагає швидкому засвоєнню кальцію, переоцінити його значення для організму неможливо. Кальцій нам потрібен на кожному кроці: для зубів, нервової системи, опорно-рухового апарату, м’язів, кісток.

2. В онкології нині широко застосовують препарати із вмістом вітаміну D, і після багатьох досліджень учені дійшли висновку, що цей вітамін здатен пригнічувати розвиток раку.

3. Важка хвороба шкіри — псоріаз — також може відступити, якщо заручитися підтримкою вітаміну D. Хворим лікарі радять вітамінні препарати і — частіше гуляти під сонячним ультрафіолетовим промінням.

4. Задля профілактики рахіту в малюків призначають прийом цього вітаміну, який допоможе в побудові кісткової тканини.

5. Брак вітаміну призводить до слабкості м’язів і кісток. Як наслідок — ризик перелому під час падіння. До речі, після травми кістки зростатимуться довго, якщо в організмі бракує вітаміну D.

6. Якщо вживати цей вітамін у комплексі з іншими вітамінами — зміцните імунітет.

7. Вітамін D добре «сконцентрований» у скумбрії, печінці тріски, оселедця та палтуса, в курячих яйцях. Тож варто формувати раціон таким чином, аби всі групи вітамінів у невеликих дозах надходили в організм.

Але захоплюватися надміру також не варто. Для нормального травлення і життєдіяльності дорослій людині необхідно з’їдати страви, насичені вітаміном D, не більше, ніж на 400 МО (міжнародна одиниця). Наприклад, у 100 грамах скумбрії — близько 500 МО. Так що якщо в день ви зможете з’їсти хоча б 80 грамів цієї риби — вітаміну D буде достатньо.