Інтелект і убозтво

04.06.2015

Запровадження Росією «чорних списків» європейських політиків, яких у країні оголосили персонами нон-ґрата, очікувано призвело до подальшого погіршення відносин між Брюсселем та Москвою. Яке вже втілилося у відповідній реакції Європарламенту. Як повідомляє прес-служба президента ЄП Мартіна Шульца, у вівторок ввечері, після зустрічі з послом Росії при ЄС Володимиром Чижовим, він оголосив про запровадження низки заходів проти російських дипломатів.

Зокрема, Європарламент обмежив вільний доступ до будівлі ЄП для посла Чижова та ще для одного російського дипломата. Як зазначається в повідомленні, «у зв’язку з неспроможністю російської влади забезпечити прозорість її рішень, відповідно до міжнародного права, а також надати можливість окремим особам реалізувати своє право на захист і оскарження, Європарламент вважає обґрунтованими застосування відповідних заходів у відповідь».

Як зазначає «Європейська правда», формулювання про обмежений доступ дозволяє двозначність у трактуванні. Можливо, йдеться не про те, що посол та ще один представник Росії не зможуть заходити до будівлі ЄП — а навпаки: лише двоє російських дипломатів, включно з Чижовим, і матимуть туди доступ. А от решту росіян із посольства позбавлять акредитації.

Можливість відвідування Європарламенту депутатами Держдуми РФ «буде розглядатися на індивідуальних засадах», тобто вони не матимуть автоматичного доступу до будівель законодавчого органу ЄС у Брюсселі та Страсбурзі. Окрім того, буде призупинено діяльність комітету парламентської співпраці Росія — Євросоюз.

У міністерстві закордонних справ РФ на такий крок відреагували гнівною заявою. Як наголосив заступник міністра Сергій Рябков, «складання списків нев’їзних у Росію — це не якась примха з російської сторони. Це законний відповідний захід на неприйнятні обмеження на в’їзд у Євросоюз під надуманими приводами російських представників».

А от обмеження доступу з боку Європарламенту — це вже, на думку російського дипломата, неадекватний крок. За словами Рябкова, західні політики, вимагаючи від Москви пояснень у зв’язку з появою «чорних списків», демонструють, що «не здатні сприймати реальність». «Робити круглі очі, як хтось із цих списків, говорити «на якій підставі?», «дайте нам пояснення», доходити у своєму цинізмі до фраз, що все це незаконно і намагатися зараз придумувати якісь заходи у відповідь на наші заходи — це відображення інтелектуального політичного убозтва. Це свідчення того, що люди нічого навколо себе не бачать, просто не здатні сприймати реальність, як вона є», — заявив заступник Сергія Лаврова.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>