НОВИНИ ПЛЮС

04.06.2015

Українці стали частіше просити притулку в ЄС

Кількість українців, які просять про притулок у країнах Євросоюзу, різко зросла з березня 2014 року і надалі збільшується. Про це заявив виконавчий директор Європейського офісу підтримки прохачів притулку Роберт Віссер в інтерв’ю EurActiv. За його словами, серед прохачів притулку, що прибувають зі Східної Європи, найчисленнішу групу наразі становлять громадяни України. Таким чином, наша держава увійшла в шістку країн, з яких у ЄС приїздить найбільше біженців (решта п’ять — це Сирія, Еритрея, Ірак, Сомалі та Нігер). Водночас, за словами Віссера, особливістю України є те, що до початку конфлікту на Донбасі вона не була «країною прохачів притулку».

Ще одна кардинальна відмінність від інших країн — те, що всі українці приїжджають у ЄС на законних підставах, отримавши візу, або подають клопотання про надання притулку вже проживаючи на законних підставах в ЄС, часто з дозволом на роботу. При цьому українці подають заявки у всіх країнах ЄС, а не лише в одній чи двох, як більшість біженців з Близького Сходу та Африки, що їдуть переважно в одну, найближчу до своєї країни чи «найзручнішу» їм державу ЄС. Хоча в деяких країнах наші співгромадяни все ж звертаються по притулок найчастіше: це Італія, Німеччина, Франція та Іспанія.

Грецька криза

Міжнародні кредитори погодили умови надання кредиту Греції для подолання фінансової кризи. Пропозиція для Афін була узгоджена у вівторок, 2 червня, після зустрічі в Берліні канцлера Німеччини Ангели Меркель, президента Франції Франсуа Олланда та представників Європейської комісії, Європейського центрального банку і Міжнародного валютного фонду. На ній кредитори намагалися подолати свої розбіжності й досягти угоди щодо Греції, повідомляє «Рейтер» із посиланням на високопоставленого чиновника в ЄС.

Учора прем’єр-міністр Греції Алексіс Ципрас мав зустрітися з головою Єврокомісії Жаном-Клодом Юнкером на запрошення останнього. Напередодні Ципрас заявив про надання кредиторам письмового плану заходів щодо стабілізації ситуації у своїй країні.

Завтра закінчується термін чергової виплати Афін Міжнародному валютному фонду за боргом у розмірі близько 300 млн. євро. Загальна сума чотирьох червневих виплат, які Греція має здійснити в МВФ, становить 1,6 млрд. євро.

Великий адронний колайдер знову в дії

Європейська організація з ядерних досліджень (ЦЕРН) починає перші за два роки експерименти у Великому адронному колайдері. Згідно з повідомленням на сайті ЦЕРН, після майже двох років технічного обслуговування та ремонту, а також кількох місяців повторного введення в експлуатацію, експерименти на найбільшому у світі прискорювачі частинок проводитимуть на набагато вищих швидкостях, ніж це було під час першого періоду роботи колайдера. Вчені вже провели тестове зіштовхування частинок з енергією 13 трлн. електронвольт, що майже вдвічі перевищує енергію зіткнення під час попередніх експериментів.

Угорщина не поверне смертну кару

Після попередження Єврокомісії про те, що такий крок може спричинити виключення Угорщини з ЄС, прем’єр-міністр країни Віктор Орбан, усупереч своїм попереднім заявам, передумав відновлювати смертну кару. І запевнив, що «Угорщина й не мала такого наміру».

Держсекретар США зламав ногу

Держсекретар США Джон Керрі був госпіталізований до лікарні швейцарської Женеви з переламом стегна. Як повідомив прес-секретар Держдепу Джон Кірбі, 71-річний глава зовнішньополітичного відомства впав з велосипеда під час велопрогулянки у Сьйонзьє (Франція). Через травму було скасовано заплановані на найближчі дні візити Керрі до Іспанії та Франції. Учора держсекретаря доправили в Бостон (США), де його успішно прооперували.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>