Надзвичайна легкість і користь

03.06.2015
Надзвичайна легкість і користь

Із кабачків можна робити безліч корисних страв.

Тільки матінка-природа знає, чому з не надто показних родичів гарбузових — кабачків — виходять страви, які просто тануть у роті: оладки чи млинцеві торти. Якщо у вас про цей овоч інша думка — готували його не за тими рецептами. Або коли вже надто перезрів. Зараз же і ще десь із місяць — жодним молодим кабачком ніяку кашу чи випічку не зіпсувати.

Від простого

Напевно, кожна господиня смажила ніжні кабачкові млинці з пшеничним борошном. А спробуйте-но зготувати їх із кукурудзяним. Потрібно: один середнього розміру кабачок, яйце, 2-4 столові ложки кукурудзяного борошна і сіль-перець за смаком. Спочатку молодий кабачок треба очистити від шкірки і натерти на крупній тертці. Кабачкову масу викласти в глибоку ємність, вбити туди яйце. Додати кукурудзяне борошно, посолити, поперчити за смаком. Добре перемішати. Дати трохи постояти, щоб більше вологи ввібралося у борошно. Далі на розігріту сковороду налити рафіновану олію. Набирати тісто ложкою й обсмажувати оладки з двох боків до золотистого кольору. Викласти їх спочатку на паперовий рушник, щоб стік зайвий жир. Такі оладки з кабачків (як і ті, в які додають пшеничне борошно) дуже добре поєднуються зі сметаною. Ще апетитніше виглядатимуть, якщо присмачите зверху свіжою зеленню.

Якщо для вас оладки — обов’язково солодка страва, готуйте їх із кабачків з яблуком. Потрібно: почищений молодий кабачок — 100-150 г, яблуко, склянка молока, яйце, 1/3 чайної ложки соди, 1,5 склянки борошна, пакетик розпушувача для тіста, столова ложка цукру, дрібка солі, столова ложка олії. Спочатку в глибокій посудині змішайте яйце, сіль, цукор, молоко, олію, розпушувач для тіста і добре збийте усе міксером. У цю суміш поступово введіть борошно, продовжуючи збивати міксером. Потім додайте натерті на дрібній чи середній тертці кабачок і яблуко. За консистенцією тісто має бути, як густа сметана. Насамкінець, як завжди, на розігріту сковороду з невеликою кількістю олії ложкою треба викладати тісто, формуючи оладки. Обсмажити з обох боків до золотистого кольору. Подавати солодкі кабачкові оладки можна або з варенням, або зі сметаною. Бажано з’їсти їх, поки не охололи.

Запрошуємо на тортик

Початок літа — пора для того, щоб побалувати себе і близьких овочевими тортиками. Для приготування страви «Овочевий торт з кабачків з помідорами» під руками мають бути такі інгредієнти: молоді кабачки — 450-500 грамів; яйця курячі — 3 штуки; борошно — 4-6 столових ложок; помідори свіжі — 4 штуки; часник — 1-2 зубчики; майонез — 100-150 грамiв; зелень кропу — пучок; чорний мелений перець та сіль за смаком і рослинна олія для обсмажування.

Кабачки миємо й чистимо, знімаючи тонко шкірку. Потім тремо. Деякі господині рекомендують віджимати зайву (як вони вважають) рідину, інші залишають її. Бо насправді це корисний кабачковий сік. Далі у кабачкову масу вливаємо збиті сирі яйця. Перчимо і солимо. Руками чи за допомогою виделки вимішуємо, перетворюючи все на однорідну масу. Потім додаємо борошно. Має вийти маса — як середньої густини сметана, на 5-6 великого діаметру млинців. На розігріту і змащену олією сковорідку виливаємо ополоник кабачкового тіста і швидко розрівнюємо. Обсмажуємо рівномірно з двох боків на середньому вогні.

Швидко готуємо масу для перемащування млинців. Видавлюємо через прес часник. Додаємо до нього майонез і дрібно порізану зелень кропу. Перемішуємо. Далі нарізаємо тонкими кружальцями помідори. І приступаємо до процесу складання овочевого тортика. На широке блюдо викладаємо перший млинець. Щедро змащуємо його. Викладаємо кружальця помідорів. І так усі шари. Зверху прикрашаємо помідорами і зеленню.

Ще один варіант овочевого торта, в якому ніжна м’якоть кабачків ідеально поєднується з маслянистою фактурою плавленого сиру. Його можна готувати у вигляді великого торта або порційно — у вигляді «тістечок». Тобто все залежить від бажання і діаметра сковорідки. Отже, беремо 600 г молодих кабачків; 2 плавлених сирки; 2 яйця; 200 г просіяного борошна; невелику чашку майонезу; 0,5 склянки молока; свіжий кріп; півчайної ложки соди. Кабачки треба подрібнити в блендері до стану кашки або натерти на дрібній тертці. Зубчики часнику пропустити через прес, змішати з кабачками, додати сіль і соду, гашену оцтом. Вбити яйця. Додати молоко, перемішати. Далі поступово підмішуємо борошно, щоб мати однорідне, середньої густини тісто. На добре розігрітій сковорідці смажимо млинці.

Тремо часник і сирки, змішуємо з майонезом. Охолоджені млинці викладаємо один на інший, перемащуючи начинкою. Верхній змащуємо майонезом і прикрашаємо кропом.

Без борошна

Кому поряд з кабачками борошно зайве, готуйте різні варіації запечених овочів. Один із таких рецептів — запечені кабачки в духовці з помідорами і сиром. Вони виходять соковитими, ніжними, смачними, з легкою кислинкою і апетитною сирною шапочкою. Для страви візьміть 2 кабачки середнього розміру із ніжною молодою шкіркою і дрібним насінням. Помідори, 4-5, мають бути за діаметром приблизно такі ж, як кабачки. Ще знадобиться твердий сир, який добре плавиться, 50-100 г, і сметана, 150 г. А також 2 яйця і приправи за смаком: сіль, мелений чорний перець, базилік і чебрець.

Щоб підготувати продукти, вам знадобляться лічені хвилини, тому відразу увімкніть духовку, щоб вона нагрівалася до 180 градусів. Кабачки вимийте, обсушіть і наріжте кружальцами завтовшки 0,5 см (зрозуміло, якщо є пошкодження — обріжте ці ділянки). Покладіть у миску, посоліть, поперчіть і додайте інші спеції (з кабачками, крім названих, добре смакує, наприклад, орегано). Акуратно перемішайте кружальця кабачків руками, намагайтеся розділити їх усі, щоб спеції рівномірно розподілилися. Залиште кабачки хвилин на 5-10, щоб промаринувалися.

Тим часом вимийте помідори. Бажано, щоб вони були стиглими, але з щільною м’якоттю. Наріжте кружальцями завтовшки приблизно ті ж 0,5 см. Форму для запікання змастіть маслом. Викладайте кабачки і помідори, чергуючи (якщо форма кругла, то викладайте віялом, якщо квадратна, овальна або прямокутна — рядами). Зверху ще трохи посоліть і поперчіть. Змастіть овочі густою жирною сметаною. Далі приготуйте омлетну суміш. У посудину розбийте два яйця, додайте пару ложок сметани (або трохи молока чи води). Посоліть за смаком, поперчіть. Якщо яйця зі світлими жовтками, додайте для кольору дрібку меленої куркуми чи суміші карі (смак, зрозуміло, теж збагатиться). Збийте все до однорідності й появи бульбашок на поверхні. Рівномірно залийте омлетною сумішшю вміст форми. Ставте у розігріту духовку і запікайте 30 хвилин. Якщо любите не хрумкі кабачки, то потримайте страву в духовці трохи довше. Наприкінці дістаньте форму з духовки, посипте верх страви тертим сиром і поверніть кабачки з помідорами в духовку ще хвилин на 3-5, щоб сир розплавився. Подавати запечені кабачки з помідорами і сиром можна і гарячими, відразу після приготування, і теплими, і холодними.

Знавцям кулінарії цей рецепт не може не нагадати овочеву страву французької, ще точніше — прованської кухні, яку раніше у літню пору готували незаможні селяни, з назвою «Рататуй». Але будь-яка повсякденна страва перетворюється на святкову за допомогою приправ, соусів і навіть форми нарізання овочів. У класичному селянському варіанті овочі на «Рататуй» (від rata —це «їжа» у розмовній мові і touiller — мішати, помішувати) нарізають кубиками і готують практично так само, як і звичайне овочеве рагу на сковорідці. Додають, як правило, також цибулю і баклажани.

Смачного!

ОРИГІНАЛЬНО

По спіралі

Такий кабачково-морквяний пиріг здивує багатьох. Бо його овочево корисну суть оригінально підкреслює незвичайна форма. Отже, для приготування потрібні такі інгредієнти: вершкове масло — 200 г; борошно — 300 г; вода крижана — 7 столових ложок; 2 кабачки; 2 великі моркви; сир твердий — 200 г; 4 яйця; молоко або вершки — 300 г; часник — 2 зубчики; сіль, спеції — за смаком.

Спочатку готуємо тісто. Беремо вершкове масло. Ріжемо на шматки, бажано великі, присипаємо борошном і продовжуємо різати доти, поки не утвориться дрібна крихта. Солимо за смаком. Перетираємо руками й акуратно викладаємо в миску. Далі акуратно, по ложечці, вливаємо в тісто воду. Усе ретельно й акуратно перемішуємо — і тісто вже готове. Далі беремо круглу форму і рівномірно укладаємо тісто на її дно, формуючи бортики. Шар тіста має бути тонким. Після того як усі ці маніпуляції зроблені, деко з тiстом ставимо в холодильник приблизно на годину.

Тим часом беремо моркву, миємо й чистимо. Далі нарізаємо дуже тонкими і довгими смужками. Так само смужками ріжемо непочищені вимиті кабачки. Виймаємо деко з холодильника і по краях починаємо викладати смужки моркви і кабачки — формуємо спіраль, але не вiд, а до центру, рівномірно, рухаючись по колу.

Тепер готуємо заливку. Міксером або вінчиком збиваємо яйця, вершки, цукор і сіль. Додаємо прянощі, обов’язково мускатний горіх. Натираємо на тертці сир і додаємо в суміш. Заливаємо нею моркву й кабачки. Відправляємо форму в розігріту до 180 градусів духовку приблизно на 40-50 хвилин. (Спочатку можна прикрити папером для випікання, щоб верх не підгорів).

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>