Попереду — «Сагайдачний»

03.06.2015

У Чорному морі вчора завершилися спільні дводенні українсько-американські навчання за участю фрегата Військово-морських сил України «Гетьман Сагайдачний» та есмінця ВМС США USS Ross класу «Арлі Берк».

«Мета присутності (американського) корабля в Чорному морі — переконати союзників по НАТО і регіональних партнерів США в готовності працювати в тісному контакті з ними для підвищення морської безпеки і стабільності в регіоні», — йдеться в офіційному повідомленні Шостого флоту ВМС США з цього приводу.

«Співпраця з нашими партнерами в Чорному морі сприяє зміцненню регіональної обізнаності. Військово-морські навчання з такими партнерами, як Україна, дозволяють збільшити наші спільні можливості і взаємодію», — наголосив командир есмінця Тед Горман. І похвалив українських моряків за «як завжди, дуже професійні дії», зазначивши, що «наші відносини стали ще ближчими».

Військовий корабель ВМС США увійшов у Чорне море 23 травня. Офіційно — для спільних військових навчань із Румунією. Попри це, його поява «неподалік» від окупованого Росією Криму спричинила певний переполох у відповідних російських структурах та пресі.

30 травня ЗМІ повідомили, що штурмовики Су-24 окупаційного Чорноморського флоту РФ влаштували есмінцю Ross провокацію, але в Пентагоні це повідомлення спростували. А пізніше американські ВМС опублікували відео з есмінця, на якому видно проліт над Чорним морем російського літака Су-24. Моряки есмінця зауважили, що штурмовик летів без зброї, з «чистими флангами».