«Ти — одесит, Мішка!»

03.06.2015
«Ти — одесит, Мішка!»

Патріотична Одеса приязно прийняла нового голову обласної адміністрації.

Новина про призначення екс-президента Грузії головою Одеської облдержадміністрації стала топовою для всіх українських ЗМІ. Розмови про відставку «губернатора» велися протягом останніх місяців, але те, що його замінить саме Михаїл Саакашвілі, здивувало всіх. Бо наразі пану Міхо пророкували посаду хіба віце-прем’єр-міністра, але не глави області.

Ігор Палиця, якого називають людиною Ігоря Коломойського, передав кермо влади спокійно і навіть з якимось полегшенням, адже йому довелося керувати областю в найбільш кризовий період, боротися з тероризмом та сепаратизмом. Реально оцінюючи політичну вагу наступника, Палиця побажав йому успіхів у вирішенні проблем регіону та пообіцяв допомагати, якщо буде потреба.

У такого кадрового рішення, ініційованого безпосередньо Президентом Порошенком, одразу з’явилися як гарячі прихильники, так і непримиренні противники. Найбільш негативні висловлювання лунають з боку Росії та її адептів. Окремою темою є реакція невизнаного Придністров’я, яке межує з Одеською областю. За спостереженнями одеських політологів, там відбувається справжній інформаційний вибух.

«Соцмережі заповнені найпохмурішими передбаченнями, що наближається війна, що Україна воюватиме з Придністров’ям. Саакашвілі називають «губернатором війни». Хоча ті люди, які це вигадують, не усвідомлюють, що в нас очільники обладміністрацій не керують військами і не оголошують воєн. Придністров’я зараз не має живлення від Росії, і вся ця інформаційна кампанія — привід випросити в Росії грошей для стабілізації економіки», — каже політичний експерт Артем Філіпенко.

«Те, що Саакашвілі не «вбудований» у систему одеських еліт, з одного боку плюс — це дає можливість йому бути рівновіддаленою фігурою, — аналізує ситуацію Філіпенко. — З іншого боку — спрацьовує своєрідний одеський консерватизм. Тут доволі насторожено ставляться до «варягів». Другий ризик — координація між центром і регіонами. Він готовий оголосити конкурс на голів райадміністрацій, але, враховуючи, що у нас парламентсько-президентська республіка, кандидатури треба узгоджувати з Кабміном, це буде довгий і «темний» процес. Третій ризик — нова хвиля інформаційної війни з Росією».

Сам винуватець дискусій цілком усвідомлює всю серйозність «авантюри», на яку підписався. «Мене попереджали, що не треба їхати в Одесу, що це занадто ризикована справа. Там стільки угруповань, бандит на бандитові сидить... Немає чого туди сунутися — або шию зламаєш, або тобі хребет переламають. Але я звик. Я знаю, що все це є, але одночасно знаю, що тут надзвичайні люди», — заявив у першому інтерв’ю на посаді Саакашвілі. Він пообіцяв насамперед налагодити діалог із людьми, ліквідувати кумівство в кадровій політиці, почати жорстко контролювати бюджет та боротися з корупцією на митниці.

Наразі Одещина перебуває в очікуванні гучних наступних кадрових призначень. Зокрема, джерела в обладміністрації повідомляють, що новий «губернатор» перш за все візьметься за департамент капітального будівництва та управління охорони об’єктів культурної спадщини. Також є інформація, що паралельно полетять голови головних «силовиків» області.

Утiм конкретні рішення попереду. А поки Саакашвілі обіцяє зробити з Одеси диво світового масштабу, перетворити її на центр Причорномор’я. Одесити ж з цього приводу іронізують — мовляв, самою Одесою нехай займається мер, а голова ОДА насамперед щось зробить із областю. Тобто проблеми доріг, комунікацій, сваволі місцевої влади турбують мешканців Одещини більше за інвестиційну та туристичну привабливість обласного центру.

На це новопризначений чиновник відповідає, що лише 30% свого часу проводитиме в Одесі, решту часу — в районах.

ЗАЯВА

Михаїл Саакашвілі,

голова Одеської ОДА:

— Відмова від грузинського паспорта — це тимчасова ситуація, але для мене це сувора реальність. Через сміховинні обвинувачення я змушений жити за межами Грузії…

Одеса тісно пов’язана з ситуацією в Грузії. Якщо коли-небудь Одеса — боронь, Боже! — впаде, тоді й Грузію можуть стерти з карти, от що їх поєднує. Це так очевидно, якщо ви уважно придивитеся до геополітики регіону.

Тому, звісно, я зважав і на грузинські інтереси, коли погодився на цю пропозицію. Це справжня лінія фронту в протистоянні Путіну, в боротьбі з корупцією й у створенні нових стандартів для України й усього регіону.

 

ОБСТАВИНИ

Щоб зробити Михаїла Саакашвілі головою Одеської обласної держадміністрації, Президент Порошенко, крім кадрового указу, підписав також указ про надання екс-призиденту Грузії українського громадянства. Відповідно, Саакашквілі відмовився від громадянства Грузії, якою він керував у 2004-2013 роках.

В Україні реформи Грузії часів Михаїла Саакашвілі вважають зразком для наслідування. При цьому, нагадаємо, у Тбілісі нові керівники держави висунули Саакашвілі обвинувачення в перевищенні влади, розтраті бюджетних коштів та причетності до кількох убивств. Саакашвілі називає це політичною розправою і після суду про його заочне ув’язнення постійно перебуває за кордоном. Зокрема, в Україні, де він у 1992 році закінчив Київський інститут міжнародних відносин.

У вересні 2014 року головна прокуратура Грузії наклала арешт на майно екс-президента. А в лютому 2015-го Президент України Петро Порошенко створив Дорадчу міжнародну раду реформ та призначив Саакашвілі її головою, Міхо вже представляв Україну на переговорах у США щодо постачання зброї.

Саакашвілі заявляє, що не має політичних амбіцій в Україні і рано чи пізно повернеться до Грузії. Міністр юстиції Грузії Тея Цулукіані заявила, що Грузія вичерпала правовий шанс екстрадіювати Саакашвілі, оскільки той отримав українське громадянство, проте формально залишається громадянином Грузії.