Додає радості полуничка

27.05.2015
Додає радості полуничка

Полуниці — природне джерело вітамінів. (з сайта berena.ru.)

Ароматні, соковиті, червоні... Тільки їх побачиш — й утриматися несила. Сезон полуниці, що налита сонцем і теплом, у розпалі. Насолодившись свіжими ягодами досхочу, час поласувати різною смакотою з ними: тортиками чи мусом.

Райська насолода

Поєднання полуниць і шоколаду чи не найкраще у брауні. Це не найдешевший десерт, але він того вартий. Для приготування потрібно: 200 г полуниці, 130 г вершкового масла, 3 яйця, 1-1,5 чайної ложки розпушувача,100 г цукру, 150 г гіркого шоколаду, 60 г борошна, 60 г какао-порошку, 60-70 г волоських горіхів, півпакетика ванільного цукру, 1-2 чайні ложки коньяку або віскі. Спочатку треба шоколад поламати на шматочки і скласти в каструльку з маслом. Розтопити до однорідності на маленькому вогні, додати коньяк. Далі відокремити жовтки від білків. Білки ставимо в холодильник, жовтки кладемо в глибоку ємність. До жовтків додаємо цукор, розпушувач, борошно, ванільний цукор і какао, все перемішуємо. Додаємо розтоплений (і трохи остиглий) шоколад із маслом. Знову ретельно, але акуратно перемішуємо. Полуницю миємо та нарізаємо невеликими шматочками, горіхи подрібнюємо, додаємо до основної маси. Окремо збиваємо білки в міцну піну. Потім акуратно вмішуємо білки у шоколадну масу. Форму для запікання змащуємо олією і виливаємо туди тісто. Випікаємо у розігрітій до 190 градусів духовці 30-40 хвилин. Перш ніж різати випічку на порційні шматки, готовому брауні даємо трохи охолонути.

Зовсім не складно приготувати полуничний торт з бісквітною основою і желейно-йогуртним верхом. А якщо коржі купити — тим більше. Однак якщо маєте вільний час, то класичний бісквіт можна легко приготувати в домашніх умовах, треба мати лише 5 яєць, по 200 г борошна і цукру та півчайної ложки соди, гашеної оцтом, для смаку дрібку солі, ванілін чи корицю. Усе збити міксером (спочатку яйця з цукром, після чого додати борошно і спеції) і спекти один бісквіт, а потім упоперек розрізати навпіл.

Відразу треба розуміти, що для торта з желейно-йогуртовим верхом потрібна або роз’ємна форма, або хоча б кругла (якщо бісквіти круглі) картонна коробка, яку можна розрізати і зняти. Можна ще будь-яку звичайну металеву чи силіконову форму застелити харчовою плівкою і акуратно вийняти застиглий торт із неї. Але навряд чи матимемо ідеальні обриси смакоти.

Для верху торта беремо чайну ложку желатину, 3 баночки магазинного вершкового йогурту чи 350-375 г домашнього, лимон, 3 столові ложки цукрової пудри, ложку фруктового або ягідного сиропу. Ще треба 10-15 полуниць і два пакетики желе (краще полуничного). Чайну ложку желатину замочуємо в трьох столових ложках холодної кип’яченої води, щоб набух, потім розпускаємо на водяній бані. Один бісквітний корж викладаємо в роз’ємну форму і просочуємо його сиропом, розведеним в одній столовій ложці води (цей крок важливий, якщо використовуєте магазинний напівфабрикат). Йогурт з’єднуємо з цукровою пудрою, цедрою лимона, лимонним соком і раніше підготовленим желатином. Усе перемішуємо. Другий бісквітний корж ріжемо на дрібні шматочки і викладаємо його на перший, заливаємо нашим йогуртовим кремом. Ставимо торт у холодильник, щоб він захолов. Тим часом розводимо желе, як зазначено в інструкції на упаковці. Потім дістаємо з холодильника застиглу заготовку торта, яку будемо ще довершувати. Викладаємо зверху полуницю, заливаємо розведеним теплим желе і знову ставимо в холодильник, щоб верх торта з полуницею захолов.

Тане в роті

Саме час приготувати і домашній мармелад із полуниці. Складність процесу — мінімальна. Отже, беремо кілограм ягід, 2 склянки цукру та 2 столові ложки пектину. Свіжу стиглу полуницю ретельно промиваємо, щоб не було піску і бруду, обриваємо плодоніжки.

У блендері перетворюємо ягоди на пюре. Виливаємо його в емальовану каструлю і додаємо туди цукор. Його кількість, зрозуміло, може варіюватися з огляду на природну солодкість полуниці й особистих смакових уподобань. Далі ставимо каструлю на вогонь і доводимо до кипіння, постійно помішуючи. Щоб мармелад був прозорим, пінку зверху збираємо. В кипляче пюре поступово додаємо пектин, ретельно помішуючи масу вінчиком, щоб не утворювалися грудочки. (Замість пектину можна використати звичайний желатин. На 1 кг ягід буде достатньо 50 г. Його потрібно попередньо хвилин на 10 замочити в теплій воді, а потім додати до ягідної маси, ретельно розмішуючи вінчиком). Потім зменшуємо вогонь до мінімального і варимо ще 30 хвилин, постійно помішуючи. Коли ягідна маса увариться, знімаємо і гарячою розливаємо у силіконові формочки або на звичайний лист і ставимо в холодильник на кілька годин або й усю ніч. Після того як мармелад охолоне, теба його вийняти з формочок і нарізати на прямокутники. За бажанням можна обваляти кожен шматочок у цукрі чи цукровій пудрі.

Хочете заморожену смакоту з полуниць? Не желеподібну, а повітряну? Будь ласка. Вам потрібні: 200-500 г ягід; склянка молока і склянка вершків, 2-3 чайні ложки рідкого меду або кілька столових — цукру. З полуниць і меду чи цукру зробити у блендері пюре. Окремо збити вершки в піну з додаванням молока. Отриману молочну масу з’єднати з ягідним пюре і акуратно перемішати до однорідності. Розлити по силіконових формочках і відправити в морозилку як мінімум на 2-3 години. Вийняти, потримати трохи при кімнатній температурі, щоб можна було зняти формочки. Опісля прикрасити кожен десерт ягідкою полуниці — і можна подавати до столу.

Готуй для зими за 10 хвилин

Звичайно, у кожного — свої уподобання. Але, здається, немає людини, якій би не подобався полуничний джем.

Джем із полуниці можна приготувати кількома способами. Перший такий. Кілограм підготовлених ягід (перебраних, помитих, але без залишків вологи) занурюють у киплячий цукровий сироп із 800 г цукру і 300 г води. Уварюють джем на малому вогні до готовності (крапля не повинна розтікатися по блюдечку), періодично помішуючи і знімаючи пінку. Насамкінець гарячим розливають у гарячі сухі скляні банки. Накривають прокип’яченими кришками, герметично закручують за допомогою ключа. Перевертають догори дном і охолоджують.

Другий спосіб. Підготовлені ягоди поміщають в емальовану миску, пересипаючи цукром (0,5 кг на 1 кг ягід), витримують 10-16 годин у прохолодному місці, потім досипають таку ж кількість цукру і варять на слабкому вогні до готовності. Джем буде густішим, якщо співвідношення цукру і полуниці буде 1,2 кг до 1 кг (тобто на кілограм ягід спочатку треба всипати 600 г, а потім іще стільки ж додати). Яким би способом не готували джем, треба його періодично помішувати, щоб повністю розчинився цукор. Інакше кристалики почнуть плавитися, і в джемі будуть коричневі неапетитні плями і не найкращий присмак. Готовий джем розфасовують гарячим у сухі нагріті банки, герметично закручують і охолоджують, не перевертаючи. До речі, для певності — щоб довго стояв — варто пастеризувати джем. Спочатку його гарячим треба розлити в підігріті сухі банки, накрити кришками, встановити у каструлю з підігрітою до 40-50 °С водою і пастеризувати при температурі 85-90 °С (банки ємністю 0,5 л — 15 хвилин, літрові — 25 хвилин). Після обробки банки герметично закручують металевими кришками і охолоджують, не перевертаючи.

Щоб джем був нерідким, із максимально збереженими вітамінами і навіть кольором, можна готувати його з пектином. Готувати дуже швидко — не довше 10 хвилин. Отже, на 1 кг ягід беремо упаковку пектину (желфіксу 1:1), 500-700 г цукру (регулюєте за смаком). Підготовлені полуниці у блендері перетворюємо на пюре, виливаємо в емальований посуд. Желфікс перемішуємо з 2 столовими ложками цукру і додаємо в пюре. Постійно помішуючи, доводимо до кипіння. Знімаємо з вогню. Додаємо решту цукру, перемішуємо, доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь й уварюємо 3-4 хвилини, постійно помішуючи. Разливаємо джем у сухі чисті банки, закручуємо, перевертаємо, щоб у такому вигляді трохи охололи. І запас на неполуничну пору є!

Смачного!

ОРИГІНАЛЬНО

Солодко — не кисло

Можна спекти незвичайний пиріг із полуницею та ревенем. Для тіста потрібно: 450 г борошна, 60 мл води, яйце, 3 чайні ложки цукрової пудри, чайна ложка оцту, 2 чайні ложки розпушувача, півпакетика ванільного цукру, 160 г вершкового масла, дещиця солі, білок для змащування пирога. Інгредієнти для начинки: по 2 склянки порізаної невеликими шматочками полуниці та ревеню,150 г цукру, столова ложка кукурудзяного крохмалю, 2 столові ложки борошна, 2 чайні ложки лимонної цедри, по півчайної ложки кориці і ванільного цукру. Замість крохмалю, борошна, цедри й кориці-ванілі можна взяти пакетик магазинного пудингу або желе, вони забезпечать желуючий ефект і додадуть смаку.

Готуємо тісто. Спочатку треба змішати просіяне борошно, цукрову пудру, розпушувач, сіль і ванільний цукор. Додати розм’якшене вершкове масло, холодну (буквально крижану) воду й оцет. Замісити тісто, загорнути в харчову плівку і поставити в ходильник на 20-30 хвилин.

Тим часом займемося начинкою. Полуницю порізати невеликими шматочками. Ревінь почистити і порізати шматочками 1-1,5 см. Натираємо цедру. Змішуємо полуницю, ревінь, корицю, крохмаль, борошно, цукор, ванільний цукор і цедру.

Потім змащуємо олією форму для випічки (20 см). Тісто ділимо на дві трохи нерівні частини. Більшу розподіляємо по дну і формуємо бортики висотою приблизно 3 см. Викладаємо начинку. Меншу частину тіста розкачуємо, накриваємо пиріг і защипуємо краї. Проштрикуємо виделкою тісто в декількох місцях, щоб випустити зайве повітря. Збиваємо білок зі столовою ложкою води і змащуємо пиріг. Накриваємо його фольгою. І ставимо в розігріту до 220 градусів духовку на 15 хвилин. Потім знімаємо фольгу і зменшуємо температуру до 190 градусів, випікаємо ще близько півгодини. Ріжемо пиріг після того, як схолоне, інакше розповзатиметься начинка.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>