Місто творців

27.05.2015
Місто творців

Графіті-портрет «Мироносиця» тепер стане ще одним знаковим місцем для лучан і гостей міста.

Обласний центр Волині, попри погодні примхи травня, таки прийняв і провів фестиваль «Art Territory: місто творців». Цю творчу імпрезу лучани готувалися апробувати ще торік, але через трагічні події на сході України довелося відкласти. І хоч війна триває й далі, цьогоріч тут вирішили не відмовлятися від задуманого. Як пояснив Луцький міський голова Микола Романюк, фестиваль провели на зло ворогові, щоб довести: Україна жила, живе і буде жити. Фестиваль проходив під патронатом ЄС спільно з польськими партнерами з міста Жешува та українськими побратимами з Івано-Франківська.

Тож на два дні древній Лучеськ перетворився водночас на концертний майданчик, художню майстерню та театральну сцену просто неба. У програмі фестивалю «Art Territory: місто творців» була передбачена і виставка сучасного мистецтва, на якій експонувалися роботи волинських, франківських і польських молодих митців у жанрах живопису, кераміки і батіка. Цікавими роботами порадували вуличні художники — стіни кількох старих будинків у центрі Луцька оживили фантастичні графіті. Одну з картин — портрет жінки-мироносиці — присвячено українським воїнам, які нині в АТО бережуть наш мир і спокій. Тему миру й антивоєнного руху її автори, художники MagicArtGroup, реалізували ще в одній своїй роботі — вони розмалювали міський тролейбус у стилі «Пацифік».

А ще на затишних луцьких вуличках звучала поезія Героя Небесної сотні, львів’янина Богдана Сольчаника зі збірки «Кухні мого покоління». Так сталося, що навіть найближчі люди не знали, що Богдан пише вірші. Їх знайшли друзі в його комп’ютері вже після загибелі на Майдані й видали майже рік тому. Ще один дебют — твори учасників літературної сцени Всеукраїнського фестивалю української альтернативної музики «Бандерштат», який проводиться традиційно у Луцьку в серпні, починаючи з 2007 року. Творчий доробок тих, хто виступав на його сцені, видали окремою антологією. Тут представлені автори з різних куточків України, але їх об’єднує одне — їхнє слово пахне шинами і зболене Україною, як написала упорядниця «Бандерштатівської антології» Ганна Луцюк.

Любителів театру дивував епатажний білоруський експериментальний театр EYE, який перетворив центральну площу на велику сцену, де перед глядачами постав геть несподіваний «Дон Кіхот». В арсеналі білоруських акторів — незвичайні костюми, піротехніка, живий вогонь, пластика та чимало інших ефектних і видовищних прийомів. У концертній програмі «Art Territory: місто творців» звучали композиції рок- та джаз- гуртів з України, Польщі, а хедлайнером став гурт Kozak System.

Загалом свято вдалося і претендує на те, щоб стати ще однією візиткою міста, як і «Бандерштат», приваблюючи туристів та творчих особистостей. Хочеться тільки, щоб наступний фестиваль відбувся не всупереч війні, а після неї.