НОВИНИ ПЛЮС

26.05.2015

Аврал у російських військах

У центральному військовому окрузі Росії почалася раптова перевірка боєготовності, заявив у понеділок міністр оборони РФ Сергій Шойгу. За його словами, у навчаннях задіяно авіацію та війська протиповітряної оборони.

З початку 2015 російські армія і флот вже кілька разів піднімалися по тривозі, в маневрах брали участь великі військові з’єднання, дислоковані в різних частинах Росії.

Минулого тижня генсек НАТО Єнс Столтенберг висловив стурбованість із приводу зростання кількості раптових військових навчань у Росії йі закликав Москву до більшої відкритості при їх проведенні.

4 мільйонам росіян закрили виїзд iз країни

Близько 4 мільйонів росіян не можуть виїжджати за кордон через рекомендації начальства. Як повідомляє РБК, про це заявив голова транспортного комітету Асоціації туроператорів Росії Дмитро Горін. «Це люди, які потрапили під рекомендації не виїжджати за кордон, тобто військовослужбовці, працівники органів безпеки та члени їхніх родин», — пояснив Горін.

Як зазначає російська преса, рекомендації не виїздити з країни пов’язані насамперед із політичною ситуацією, зокрема, конфліктом між РФ та Заходом. Рік тому російське МЗС виступило з рекомендацією до всіх росіян не виїжджати до США і деяких інших країн. Пряму заборону на виїзд за кордон отримали співробітники силових відомств, а згодом і працівники МНС, Федеральної служби охорони та Федеральної служби з контролю за обігом наркотиків. Загалом попит росіян на відпочинок у Європі цього року впав на 40—50%. Серед інших причин туроператори називають падіння курсу рубля та дефіцит чартерних рейсів у регіонах країни.

Місцеві вибори в Іспанії

Місцеві та регіональні вибори, що відбулися минулої неділі в Іспанії, засвідчили втрату підтримки правлячою Народною партією. Як повідомляє газета «Ель Мундо», незважаючи на те, що Народна партія посіла перше місце, здобувши 27% голосів, порівняно з аналогічними виборами 2011 року вона втратила майже 11% (майже 2,5 мільйона) виборців. Це найгірший результат цієї політичної сили починаючи з 1991 року. Окрім того, правляча партія не набрала абсолютної більшості в жодному з регіонів.

Опозиційна Соціалістична партія отримала загалом друге місце з 25% голосів (порівняно з 15% 2011 року). Водночас обидві згадані партії втратили значну кількість голосів у боротьбі з новоствореними силами «Ми можемо» та «Громадяни». Наприкінці цього року в Іспанії мають відбутися загальні парламентські вибори.

Екс-прем’єр Ізраїлю отримав іще один термін за корупцію

Єрусалимський окружний суд учора засудив колишнього прем’єр-міністра Ізраїлю Ехуда Ольмерта до 8 місяців тюремного ув’язнення та 150 тисяч доларів штрафу в справі про корупцію. Цей термін став доповненням до 6 років в’язниці, які Ольмерт отримав раніше за іншою справою.

Адвокати Ольмерта оскаржили вирок, і суд погодився на їхнє прохання відкласти введення рішення в дію на 45 днів на час апеляції.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>