Кінець прекрасного розуму

26.05.2015
Кінець прекрасного розуму

Джон Форбс Неш-молодший.

Лауреат Нобелівської премії, американський математик Джон Форбс Неш-молодший, минулої неділі разом зі своєю дружиною Алішею загинув у автокатастрофі в Нью-Джерсі, повідомляє агенція «Франс пресс» із посиланням на місцеву поліцію. 86-річний Неш та його 82-річна дружина їхали в таксі по автомагістралі, коли водій втратив контроль над автомобілем і врізався в огородження. Подружжя викинуло з машини (ймовірно, в момент автокатастрофи обоє не були пристебнуті пасками безпеки), а водій відбувся травмами.

Учений прямував додому з аеропорту після повернення з Норвегії, де отримав Абелівську премію з математики за внесок у теорію нелінійних диференційних рівнянь.

Джон Неш був випускником Прінстонського університету, знаним фахівцем у галузі теорії ігор. За свої досягнення в цій сфері 1994 року отримав Нобелівську премію з економіки. Але широкому загалу він став відомим передусім завдяки фільму 2001 року «Ігри розуму», який здобув чотири «Оскари» та «Золотий глобус». У цій драмі режисера Рона Ховарда, оригінальна назва якої A Beautiful Mind («Прекрасний розум»), показано як наукові прориви визначного математика, так і його боротьбу з шизофренією.

Австралійський актор Рассел Кроу, який виконав у фільмі головну роль, написав у своєму «Твіттері», що загибель Неша його приголомшила. «Моє серце з Алішею і Джоном. Усією душею співчуваю їхнім близьким. Це дивовижна пара. Прекрасні розумом і прекрасні душею», — зазначив «оскароносець».

Аліша допомагала чоловікові боротися з хворобою. Вони разом часто публічно виступали на захист прав людей із психічними розладами.

Неш-молодший узяв шлюб із колумбійською красунею Алішею Лард 1957 року, коли його вважали новою зіркою в світі математики. Незабаром після одруження в нього розвинулася гостра форма шизофренії. Математик кілька разів проходив лікування у психіатричній лікарні. Після першої, примусової госпіталізації, Неш вирішив виїхати зі США й намагався отримати статус політичного біженця у різних країнах Європи, але марно.

Подружжя, в якого на той час уже народився син, повернулося в Штати, де хвороба Джона почала прогресувати. Не витримавши життя з чоловіком, який постійно чогось боявся, говорив про себе в третій особі, надовго кудись зникав, надсилаючи додому загадкові листи, 1962 року Аліша з ним розлучилася. Однак вони залишилися близькими одне одному, а через 8 років, розкаюючись за те, що покинула хворого коханого напризволяще, жінка запропонувала йому знову переселитися до неї.

У 1980-х стан вченого, на подив лікарів, почав значно поліпшуватися. Він знову зайнявся математикою, працював у Прістонському університеті, отримав Нобелівську премію. А 2001 року вони з Алішею знов уклали офіційний шлюб.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>