Новий поділ Польщі

26.05.2015
Новий поділ Польщі

Анджей Дуда з дружиною та дочкою. (з сайта polskieradio.pl.)

Минулої неділі у Польщі відбувся другий тур президентських виборів, у якому змагалися два кандидати від правого політичного крила країни: чинний глава держави Броніслав Коморовський, якого підтримувала правляча партія «Громадянська платформа», та висуванець найбільшої опозиційної партії «Право і справедливість» Анджей Дуда. Коли кілька місяців тому виборча кампанія лише починалася, Коморовський мав підтримку електорату на рівні 68%, Дуда — лише 20%. Тоді вважалося, що єдиною бодай якоюсь інтригою цих виборів може стати те, чи переможе президент уже в першому турі.
І хоча через помилки своєї команди лідер стрімко втрачав у рейтингу, навіть для соціологів перемога Дуди в першому турі виборів два тижні тому стала сенсацією. Після невдалих для висуванця «ПіС» теледебатів перед другим туром Коморовський знову вирвався в лідери... Але на цей раз довіри до рейтингів уже не було. І недарма — Дуда знову переміг, на цей раз остаточно. Станом на вчора по обіді, після підрахунку голосів у 46 iз 51 округу, його результат становив 52% голосів проти 48% опонента.
Як і належить у цивілізованому світі, Коморовський уже ввечері неділі, після оголошення підсумків екзит-полів, визнав свою поразку і привітав опонента з перемогою, подякувавши всім своїм виборцям за підтримку.

Трагедія в Ковалях

Результати загальнонаціонального екзит-полу мали бути оголошені 24 травня о 21:00 за місцевим часом — одразу після закриття виборчих дільниць. Але за 45 хвилин до вказаного часу Державна виборча комісія оголосила про продовження виборів і, відповідно, виборчої тиші на півтори години — до 22:30. Підставою для такого рішення назвали те, що в селі Ковалі, що у Шльонському воєводстві на заході Польщі, під час голосування померла жінка літнього віку. Дільницю на певний час закривали, тому мешканці села не встигли проголосувати до 21-ї години. І хоча в Ковалях мешкає всього лише трохи більше 600 людей та ще менше наділених правом голосу виборців, замість продовжити голосування лише на одній дільниці, центрвиборчком змусив чекати всю 38-мільйонну країну.

Утiм у штабах кандидатів результати екзит-полів (52% кандидата від «ПіС» проти 48% чинного президента) вже знали, і по радісних усмішках на обличчях «дудівців» та кислих виразах «коморовців» нескладно було здогадатися, хто переміг. Явка виборців на цей раз становила 55,5% — це майже на 6% більше, ніж у першому турі.

Схід і захід — не разом...

Як свідчить аналіз соціологічного центру IPSOS, за настроями та політичними симпатіями Польща поділилася чітко навпіл: сільський і менш освічений схід країни та переважна частина півдня голосували за Дуду, а більш урбанізований і освічений захід — за Коморовського. Кожен із кандидатів здобув перемогу у восьми воєводствах. Але явка у бідних східних воєводствах була помітно вищою, ніж на заході, що також посприяло виграшу більш радикального політика.

Дуда виявився лідером симпатій серед молоді — за нього відали свої голоси майже 60% виборців у віці 18–29 років. Коморовський переміг лише у вікових групах 30-39 і 40-49 років із мінімальною перевагою — 52,8% та 50,3%, а в інших вікових групах із відривом у кілька відсотків лідирує Дуда. Натомість представника «Громадянської платформи» підтримали майже 55% поляків з вищою освітою.

63% мешканців сільської місцевості віддали голоси Анджею Дуді, тоді як Броніслав Коморовський тріумфував серед мешканців великих міст.

Електорат рок-виконавця Павела Кукіза, який став сенсацією першого туру, здобувши 21% голосів, у другому турі розподілився так: 60% — за Дуду і 40% — за Коморовського. А симпатики прокремлівського політика Януша Корвіна-Мікке поділилися у пропорції 70% на 30%.

Оцінка «незадовільно»

Оглядачі сходяться на думці, що виборчий штаб Дуди спрацював на «відмінно», а штаб Коморовського — на «двійку», бо сподівалися, що «шеф і так переможе».

«Цього разу не вдалося. Так вирішили громадяни вільної та демократичної Польщі, — заявив президент, визнавши свою поразку. — Демократія — це передусім повага до результатів виборів. Я вітаю Анджея Дуду. Бажаю йому вдалого президентства. Бажаю, бо хочу добра для Польщі».

А новообраний очільник Польщі у своїй першій промові зазначив: «Дякую всім, хто брав участь у цій кампанії, хто допомагав мені, тисячам та мільйонам людей. Я переконаний, що ми можемо триматися разом, що ми можемо разом управляти нашою країною. Це величезна складна робота, ніхто не може зробити її сам. Більше того: президент та уряд, хоч би як чудово вони співпрацювали, не впораються з нею самотужки, без допомоги суспільства».

І наголосив, що двері президентського палацу будуть відчинені для всіх, він вислуховуватиме всі думки, навіть якщо не поділяє їх, і буде президентом усіх поляків.

І друг України?

Анджей Дуда складе присягу і вступить на посаду 6 серпня. Восени відбудуться парламентські вибори, на яких, як очікують, переможе «ПіС», а «ГП» перейде в опозицію. Але до виборів Дуда буде змушений працювати з урядом від «Громадянської платформи», яка нині має парламентську більшість, на чолі з Евою Копач. Вона вже висловила готовність до співпраці з новим президентом.

Президент Польщі має менші повноваження, ніж уряд. І якщо «Право і справедливість» восени справді здобуде більшість, по суті, головним у країні стане лідер «ПіС» Ярослав Качинський (брат-близнюк загиблого 2010 року в авіакатастрофі під Смоленськом Леха Качинського), який знову очолить кабінет. Про це вчора повідомила керівник виборчого штабу Дуди — Беата Шидло. Сам Анджей був юридичним радником президента Качинського і в свої 43 роки вважає себе його духовним та політичним спадкоємцем.

Як і Броніслав Коморовський, Анджей Дуда висловлювався на підтримку України та її євроінтеграційних прагнень, тому в ставленні до нашої країни за нового президента змін не очікується. «Відносини України і Польщі залежать не від виборів, а від спільного минулого та спільного європейського майбутнього двох близьких народів», — зауважив iз цього приводу у своєму «Твіттері» міністр закордонних справ нашої держави Павло Клімкін.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>