Спочатку Відень, потім допит

26.05.2015

Скандальний екс-заступник міністра МВС Сергій Чеботар разом iз дружиною покинув Україну та відлетів до Відня. Сталося це 23 травня, повідомляє нардеп Мустафа Найєм. При цьому рівно о 6.30 в аеропорту «Бориспіль» співробітник СБУ вручив Чеботарю повістку на допит, а вже о 7.00 Чеботар піднявся на борт літака і відбув у мандри. Надовго чи назавжди — наразі невідомо. Правоохоронці скаржаться, що не могли зупинити свого потенційного «підопічного» — заборонити Чеботарю виїзд за кордон міг тільки суд. Але суду над ним іще не було. Був лише інцидент з побиттям знімальної групи телеканалу ZIK, котра надто близько підібралася до маєтку родини Чеботарів на Київщині.

«УМ» неодноразово писала про цей випадок. Із нових відомостей слід згадати намір Чеботаря судитися з нардепом Сергієм Капліним та телеканалом «112». В ефірі останнього Каплін розповів про обшук у кабінеті колишнього заступника Авакова, пiд час якого були вилучені золоті злитки та інші цінності. Чеботар цей факт категорично спростовує — не було ані обшуку, ані злитків, запевняє він. Тож за наклеп Каплін відповість, обіцяє відставлений чиновник. Водночас «під роздачу» потрапляють і медійники, вся провина котрих полягає лише в тому, що вони надали слово Капліну.

Утім сутяжництво — це, вочевидь, сімейна риса родини Чеботарів. Адже раніше повідомлялося про те, що донька Чеботаря Варвара позивається до журналістів за «втручання у приватне життя». Обухівський райвідділ міліції прийняв її скаргу, і членам знімальної групи, яку побили біля маєтку Чеботаря в селі Лісники, вже почали приходити повістки на допит. «Редакція в шоці. Навіть за часів Януковича за викриття махінацій чиновників проти журналістів не порушували кримінальних справ», — коментує ситуацію колишня журналістка Ольга Червакова, нині — народний депутат від Блоку Порошенка.

А тим часом від Чеботаря відхрещується його рідне (іще донедавна) міністерство. Звільнений чиновник не є не тільки заступником Авакова, а й його радником, повідомляє департамент кадрового забезпечення МВС України. Тепер Чеботар — лише фігурант судових проваджень. І тих, що будуть порушені за його скаргами, і тих, де він, ймовірно, постане як обвинувачений. В останнє принаймні хотілося б вірити.