«І повіє огонь новий з Холодного Яру»

21.05.2015
«І повіє огонь новий з Холодного Яру»

Серед зелених скарбів Холодного Яру найціннішим є тисячолітній дуб Максима Залізняка, висота якого сягає 30 метрів, а обхват стовбура — майже 9 метрів. (автора.)

Холодний Яр, що давно став одним із символів визвольного руху на теренах України, щороку приваблює до себе тисячі туристів і патріотів. І ось Черкаська обласна рада прийняла звернення до Міністерства екології та природних ресурсів України із проханням на території урочища Холодний Яр у Чигиринському і Кам’янському районах Черкащини створити національний природний парк «Холодний Яр». «Настав час мати такий національний природний парк і єдину структуру, яка могла б перейматися туризмом, збереженням природного середовища, культурної спадщини і вести господарську діяльність», — повідомив «УМ» один із перших ініціаторів створення такого парку, завідуючий філіалом «Холодний Яр» Національного історико-культурного заповідника «Чигирин» Богдан Легоняк.

Нині черкащани проводять підготовчі роботи з утілення в життя такого задуму. Втім, місцеві жителі не всі однозначно сприймають рішення про створення такого національного природного парку. «Чимало людей налаштовані негативно. Особливо важко про це говорити з людьми старшого покоління. Вони переконані, що природний парк трохи не колючим дротом обнесуть і туди ніхто з них не матиме права ногою ступити», — каже Богдан Легоняк. Тому активісти зараз проводять громадські слухання, переконуючи населення у позитиві такого кроку. Передусім науковці вирішили піти по школах, щоб вести мову про збереження такого національного багатства, як Холодний Яр, із підростаючим поколінням. А вже діти, переконані вони, донесуть цю правдиву інформацію до своїх батьків як ніхто інший.

Сам пан Богдан твердо переконаний, що Холодний Яр, на території якого розкинувся унікальний реліктовий лісовий масив площею 6804 га і де зосереджено близько 150 історичних, археологічних, культурних та природних об’єктів, — це те місце, яке ми повинні зберегти і передати наступним поколінням українців. А всі негативні чутки та розбурхування пристрастей, на його думку, — наслідок втручання зацікавлених людей, котрі налаштовують громадськість, аби не втрачати коштів, що звично тут їх заробляють.

Свою думку щодо створення «Холодного Яру» висловили і в Департаменті екології та природних ресурсів Черкаської ОДА. Тут вважають, що це не тільки сприятиме вирішенню питань збереження унікальних природних комплексів, а й допоможе у розвитку депресивних населених пунктів у межах Холодноярського масиву зокрема та Черкаської області загалом. Бо суттєвого значення в розвитку рекреаційного потенціалу набуде пізнавальний відпочинок: екскурсії, фотополювання, наголошують у департаменті. А функціонування національного природного парку сприятиме створенню нових робочих місць, активізації роботи закладів культурно-побутового обслуговування, торгівлі і транспорту, а відтак — збільшенню економічного потенціалу регіону. «Я переконаний, що коли національний природний парк «Холодний Яр» буде створено, це буде в інтересах усієї України», — підсумовує Богдан Легоняк.