Запахло гептилом і безвідповідальністю

21.05.2015
Проект рішення про заборону утилізації шкідливих відходів на території міста планують розглянути на найближчій сесії Шосткинської міської ради. Підготовлений документ передбачає також звернення до сільських і селищних рад із пропозицією прийняти подібні заяви. До обласної ради депутати планують звернутися по підтримку такої заборони та пропозицію «направити рішення Шосткинської міської ради до Міністерства екології та природних ресурсів із метою врахування при розгляді документів суб’єктів господарювання, які мають намір отримати ліцензії на провадження діяльності і здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами», — повідомляє сайт «ШосткаІнфо».

Екологічна катастрофа

Зрозуміти шосткинців можна. Ще трохи, й буде місяць, як у місті ліквідовують екологічну аварію й обговорюють, чи варто її вважати катастрофою загальноукраїнського масштабу.

Почалося це з ночі, коли у Шостці погано запахло. Як виявилося, невідомі перевозили хімічну речовину й через відкритий люк вона вилилася на дорогу. Протяжність виливу одні обраховують у п’ять кілометрів, інші — у сім. Проте питання не в точних цифрах, а у шкідливості вилитої речовини. Судячи з усього, нічого хорошого вона не містила, за першим враженням, відгонила пестицидами, і немало людей відчули себе зле, особливо — алергики.

На сьогодні постраждалих від виливу не виявлено, — констатував головний лікар Центральної районної лікарні Олег Штогрін. Але сам факт недбалого поводження з отруйною речовиною не міг не обурити шосткинців. Отож правоохоронці почали шукати винних, містяни — мітингувати, місцева влада — ліквідовувати наслідки.

Смажений півник клюнув...

Шостка здавна — місто «хімічне». Тут ціла низка підприємств працювала на «оборонку», тут була свого часу славетна «Свема». І час від часу траплялися якісь аварії більшого чи меншого масштабу.

Після інциденту було отримано дозвіл на проведення обшуку у суб’єктів господарчої діяльності, що могли бути причетними до виливу хімікату. Як повідомив згодом начальник державної екологічної інспекції Геннадій Базаров, на території заводу «Зірка» зберігається 1390 тонн суміші азотної та сірчаної кислоти, яка міститься у ємностях для тимчасового зберігання, що перебувають у незадовільному стані. Ще одна проблема для міста — промисловий полігон заводу хімічних реактивів, який заповнений на 95%. Там зберігаються як високомолекулярні хімічні сполуки, так і великі залишки оксиду марганцю. Третя проблема — військові підприємства, на яких вироблялися вибухові речовини на основі ртуті.

На запитання, чому ж екологічна інспекція не контролювала ситуації, пан Базаров послався на введений мораторій на перевірку приватних підприємств контролюючими органами. А так «всі документи в порядку».

Тим часом несанкціоноване звалище з характерним хімічним смородом було виявлене між селами Богданка, Чорні Лози та Ковтуново. Загалом на карті хімічного забруднення, представленій головним архітектором міста Володимиром Єфремовим, — шлях руху машини, що розлила отрутохімікати; база підприємства «Елга», яке підозрюють у недобросовісній роботі; згадане несанкціоноване звалище та ще — точки на території колишнього желатинового виробництва «Свеми».

Водночас Шосткинський міжрайонний прокурор Денис Шинкаренко, посилаючись на висновки експертизи Харківського наукового центру військової екології, застерігає: йдеться не лише про пестициди, йдеться про гептил і його похідні, також знайдені на господарчому майданчику «Елги».

Гептил — ядучий компонент ракетного палива, що виявляє руйнівну дію на людський організм. Звідки від взявся у Шостці? Нібито з військової бази під Одесою...

Інформація, що пристрасно обговорюється містянами і ЗМІ, дійсно шокуюча. Проте, чи ж ніхто не знав, що у Шостці є ці хімічні виробництва, є підприємства, що займаються відходами? Знали. І громадськість. І, звичайно, екологи, чиї виправдання зараз виглядають по-дитячому безпорадними. Власне, виходить, сталося лихо, про ймовірність якого всі знали заздалегідь.

Що робити?

Шосткинський міський голова Микола Нога підтвердив, що на «Елзі» знайдено гептил. Проте у розливах на дорозі його не виявлено. Можливо, пояснив на мітингу голова, якась частина його там і була, але проведена дегазація знищила ті сліди. А от на звалищах гептил був, тож мешканців попросили туди не наближатися.

Не варто купатися та ловити рибу в місцевих озерах — «хімреактивівському», як доволі символічно називають його місцеві, та «лазаревському». Тут, повідомила головний державний лікар Шостки та району Інна Баглай, значно перевищено вміст пестицидів.

А от у міській воді аналізи нічого шкідливого не виявили. Після кількох етапів дегазації зменшилася й кількість пестицидів у зараженому грунті. Якщо на початку норма була перевищена в 30 разів, то згодом максимальне перевищення стало не більше, ніж уп’ятеро. Теж, звісно, не радість, та все ж...

Уже відправлена на оздоровлення група дітей; вирішується, як взагалі організовувати канікули школярів поза містом.

Та головне інше — у Шостці переконані: без державної підтримки проблем, що проявилися, їм не вирішити. Й ідеться не просто про відмову від утилізації відходів. Адже цим питання не вирішиш, — вважає один із депутатів міськради, директор науково-дослідного інституту Володимир Щербань. Адже утилізація — це процес, без якого неможливе саме виробництво. Тобто йдеться про те, як зробити, аби не виникали порушення процесу, і, звичайно, покарати винних.

* * *

Начальнику виробничого відділу ТОВ «Сервісний центр регенерації масел» було повідомлено про підозру у вчиненні злочину. Бо ж встановили, що саме він на «КамАЗі», порушуючи правила транспортування, здійснив вилив хімічної речовини на дорогу та викид відходів на звалище. Власне, підозру вручено дружині згаданого працівника, бо сам він — зник...

Висловлено підозру й керівнику підприємства-винуватця. Хід розслідування перебуває на контролі прокурора Сумської області. Та важливо не просто покарати виконавців (що, хочеться вірити, відбудеться), а зламати схему, за якою стає можливими отаке-от «ховання» відходів. А по суті — поховання здоров’я тих, хто змушений потерпати.