Замість пігулок — просто зігрійте

21.05.2015
Замість пігулок — просто зігрійте

Тепло має чудодійну силу. Але порада лікаря перед таким лікуванням — незамінна. (з сайта simptom.org.)

Тепло не просто зігріває — воно здатне лікувати. З його допомогою можна викликати ефект розширення судин і відновити живлення клітин, знизити артеріальний тиск і активізувати обмін речовин. Тепло сприяє загоєнню ран і справляє знеболювальний ефект. Приклавши грілку до тіла, можна збільшити кровопостачання шкіри в цій ділянці шкіри в 100 разів, кажуть лікарі. Як результат — значно активізується живлення тканин киснем, і кров інтенсивніше виводить токсини з організму. З допомогою грілки можна зняти м’язові спазми і полегшити біль. Напад мігрені знімають, приклавши грілку до стоп. Зігрівання стоп і гомілок здатне знизити артеріальний тиск. При гастриті грілку кладуть на область шлунка, а при ниркових коліках — на поперек.

Деяким людям докучає проблема «вічно холодних ніг». Зазвичай це залежить від особливостей кровообігу. Полегшити стан «мерзляків» допоможуть зігріваючі креми для ніг. Як правило, до їх складу входять компоненти, які активізують кровообіг: екстракт червоного перцю, камфора, олія какао. Нанесіть такий крем на свої змерзлі ноги перед сном — засинати буде комфортніше. Можна також робити ванночки для ніг. У теплій воді розчиніть 5 ложок солі (якщо є можливість — морської) і занурте в розчин стопи. Така процедура знімає втому. А якщо у ванночку додати лимона, то не тільки позбудетеся напруження у м’язах, а й шкіра стоп стане м’якішою. Для цього в теплу воду додайте кілька скибочок лимона і влийте 2 столові ложки олії. Потримайте у такій воді ноги хвилин 15.

Головний біль, спричинений підвищеним тиском, можна також утамувати теплом. Приготуйте миску для ніг, налийте воду з температурою 36 градусів, опустіть у купіль ноги. Поступово, доливаючи невеликі порції окропу, доведіть температуру до 42 градусів. Ноги у воді потримайте 10 хвилин.

При застуді і грипі стануть у пригоді гарячі ванночки для рук (за умови, якщо немає високої температури тіла!). Налийте в миску воду температурою 37-38 градусів, опустіть у неї руки по лікоть. Щойно вода почне холоднiшати — додавайте гарячої. Процедура має тривати 10 хвилин.

Парові інгаляції — це також лікування теплом при захворюваннях верхніх дихальних шляхів. Можна влаштувати сеанси терапії з допомогою аптечних інгаляторів, але цілком підійде і звичайна каструля з водою, в яку лікарі рекомендують додавати лікувальні засоби. При застуді ефективні інгаляції з чебрецем, евкаліптом, шалфеєм і ромашкою. Пара має бути теплою, але не гарячою. І майте на увазі, що при температурі тіла вище 37,5 градуса інгаляції протипоказані.

Ще один чудодійний вплив тепла — сауна і баня. Завдяки гарячій парі відкриваються пори, відлущуються відмерлі лусочки шкіри, видаляються надлишки жиру, що їх виділяють сальні залози, з організму активно виводяться токсини. Баня, сауна помітно активізують кровообіг і обмін речовин, сприяють очищенню дихальних шляхів, покращують роботу серця, зміцнюють імунітет. Сеанси теплого пару корисні для суглобів — такі процедури роблять їх гнучкими і рухливими.

Лікувальні властивості тепла застосовують і в косметології. Скажімо, термомаски для обличчя здатні «підтягнути» овал лиця, розгладити зморшки, очистити пори шкіри. Додаючи в порошок сухої маски воду, суміш нагрівають до 40 градусів, наносять на обличчя, залишаючи вільними зони навколо очей і губ.

При перевтомі добре діють теплі ванни для тіла з ефірними оліями цитрусових. Розширити судини і покращити обмін речовин можна з допомогою гарячих ванн (40 градусів). Але перебувати в такій купелі можна не більше як 5 хвилин. Зверніть увагу: вода не повинна сягати області серця.

Якщо потерпаєте від нервового перенапруження і безсоння, допоможуть ванни з екстрактом м’яти і меліси (температура води — 36-37 градусів). Тривалість процедури — 15 хвилин. Ванни з екстрактом хвої здатні відновлювати сили, покращувати настрій, знімати головний біль, лікувати шкірні хвороби.

Однак пам’ятайте: терапія теплом має свої протипоказання. Теплові процедури недопустимі при запальних процесах у черевній порожнині, багатьох гінекологічних недугах, хворобах крові, гострих інфекційних захворюваннях, гепатиті. Тож хоча зігріваючі процедури доступні та ефективні, консультація лікаря у разі неполадок із здоров’ям — необхідна умова.