Допомогти, а не відмахуватись

21.05.2015

Президент України 2005 — 2010 років Віктор Ющенко вважає, що Захід недостатньо допомагає Україні, тому що не тільки не розуміє, що насправді відбувається на сході країни, а й не хоче більше займатися українським питанням.

«Українське питання набридає світу, — сказав Ющенко в інтерв’ю виданню «Сєгодня». — Ми вже навіть не другі і не треті на порядку денному — від України починають відбиватися, як від настирливої мухи. І у світу, і у держав є свої пріоритети і проблеми. Українське питання стає буденним, і на нього вже немає такої реакції, як була».

За словами екс-Президента, зараз Україні необхідно «вийти на формат, коли і Росія, і Європа, і США займуть свої місця як сторони у врегулюванні конфлікту». Тільки завдяки зовнішній підтримці наша країна зможе пройти складний етап у своєму становленні. Тому необхідно ще й ще раз акцентувати увагу щодо економічної, фінансової допомоги, адже сьогодні Захід недостатньо допомагає Україні і в фінансовому плані.

«На мій погляд, 17,5 млрд. доларів, виділених Україні фінансовими інституціями у вигляді фіндопомоги, — далеко не відповідна сума. Складається враження, що в світі не розуміють, що відбувається на сході Європи. Ми повинні говорити про економічний компонент. Без його артикуляції нам буде важко оживити не тільки втрачені території. Ми повинні говорити про план, який передбачає десятки мільярдів доларів у рамках макрофінансової допомоги», — переконаний Ющенко.

Також він вважає, що українцям не варто боятися дефолту, оскільки обслуговування державного бюджету в 2015 році вже розписано за рахунок міжнародних ресурсів.