Яйця розбрату

20.05.2015

Обурення, яке кипіло останнім часом у душах черкаських селян, вилилося у резонансну акцію протесту: жителі двох сіл, Мошни та Яснозір’я, перекрили трасу Канів—Київ, протестуючи проти будівництва на їхніх землях ПАТ «Миронівський хлібокомбінат» ДП «Перемога Нова» найбільших у Європі цехів із виробництва курячих яєць. У руках протестувальники тримали плакати з написом «Наші паї для пшениці, а не під курники!», «15 років «Наша ряба» нічого для нас не робила, чому зараз ми повинні вірити у її солодкі «обіцянки-цяцянки»?». «Люди стоять на трасі, бо на наших родючих землях уже розпочалося незаконне будівництво цих пташників. Ви уявіть собі, поруч iз нашими двома селами планують звести 144 такі корпуси», — розповідає «УМ» сільський голова Мошен Антон Чорновіл.

За словами голови, на таке будівництво в екологічно чистих, історико-культурних та туристично привабливих місцях немає дозвільних документів, але родючі ґрунти вже риють під котловани і завозять туди будівельні матеріали. «На що перетворяться наші курортні місця, де є санаторій «Мошногір’я», якщо ці пташники почнуть працювати? Чому в подібних пташниках кожні 15 хвилин включається вентиляція? Бо кури у тому повітрі можуть виздихати. А люди, значить, хай дихають смородом?» — веде далі сільський голова.

Люди скаржаться, що села Мошни та Яснозір’я споконвіку славилися своїми мальовничими землями та природою, а таке сусідство може вдарити і по рекреаційних можливостях краю, і по «зеленому туризму». «За рік таке виробництво викидає 53,3 мільйона кубічних метрів брудного повітря! І ще одне — вода! Ми розташовані на болотах, і вода взимку стоїть в улоговинах. То все буде забруднене і нестиметься в Дніпро», — переконаний лікар-педіатр з Яснозір’я Микола Манило. Учасників пікету турбують не лише смердючі викиди у повітря, а й постійний потік транспорту, який буде задіяний для доставки сировини та готової продукції. Запевнення черкаської влади про те, що в район прийдуть інвестиції, що додатково буде створено 500 робочих місць, а бюджет одержить податкові відрахування, людей не надто надихають.

Попри те, що представники ДП «Перемога Нова» були попереджені про акцію, до людей ніхто з них не приїхав. Натомість домовитися з селянами спробували голова Черкаської райдержадміністрації Костянтин Омаргалієв та заступник черкаського «губернатора» Юрій Сас, які взялися вмовляти людей не влаштовувати бунт. Паралельно з цим група активістів виїхала в Черкаси на зустріч iз головою Черкаської ОДА Юрієм Ткаченком. 

На момент здачі номера протистояння тривало. Люди погрожують, якщо до них не прислухаються, перекрити трасу на Канів 22 травня, коли на урочистості з Дня перепоховання Тараса Шевченка туди їхатиме Петро Порошенко. Мовляв, може, хоч Президент почує.

Як повідомили у Черкаській ОДА, після зустрічі протестувальників з очільником Черкащини Юрієм Ткаченком, трасу було розблоковано, а розпочаті роботи з будівництва призупинені. «Ми з’ясували, що дозвіл на підготовчі роботи в підприємства є. Саме будівництво буде вестися за межами населених пунктів на земельних паях, які власники віддали йому в оренду», — зазначає голова Черкаської облдержадміністрації. За його словами, до наступного понеділка обласні фахівці вивчатимуть усі дозвільні документи підприємства. Тоді ж запланована нова зустріч обласного керманича з активістами. «Ми будемо рухатися винятково у правовому полі. Ми ж маємо перевірити законність усіх документів. І лише опісля можна буде предметно говорити», — наголошує Юрій Ткаченко.