Астана — платформа зустрічі релігійних і політичних діячів

20.05.2015
Астана — платформа зустрічі релігійних і політичних діячів

У цьому році в Астані буде проведено п’ятий за рахунком З’їзд світових релігій — уже традиційний, але як ніколи своєчасний. Адже саме нині світова спільнота зіткнулася з новими загрозами та викликами. На політичній карті світу відбулися суттєві зміни, почастішали локальні конфлікти на релігійному ґрунті. Отже, і головну тему майбутнього форуму обрано відповідну —«Діалог релігійних лідерів і політичних діячів в ім’я миру і розвитку». Уже сьогодні чимало відомих клерикалів та громадських діячів підтвердили свою участь у заході, а отже, майбутній форум збере рекордну кількість делегатів. Це, у свою чергу, свідчить про підвищену увагу до самого заходу та високий авторитет Астани як одного з головних майданчиків для вирішення злободенних проблем світового рівня.

Перший з’їзд світових і традиційних релігій, який відбувся в 2003 році в Астані, показав, що ініціатива президента Казахстану Н. А. Назарбаєва знайшла розуміння і підтримку світової спільноти. Саме на цьому з’їзді чітко було визначено, де закінчується релігійне поле діяльності і починаються політичні інтриги політичних інтересів. Президент Республіки Казахстан Нурсултан Назарбаєв наголошував, що «майбутнім нашої планети має стати не зіткнення цивілізацій, а співпраця релігій». Саме діалог між цивілізаціями здатний запобігти непорозумінню і протиріччям у суспільній свідомості.

Останні декілька десятиліть людство потребує глибокого переосмислення подій, які відбуваються. І у цьому складному процесі зростає роль лідерів світових і традиційних релігій.

Міжетнічний і міжконфесійний діалог — це веління часу. Релігія переживає переломний історичний період. Говорити про взаємовідносини політики і релігії — це означає обговорювати особливу, при тому важливу галузь різнобічних відносин особистості та суспільства. З одного боку, тут незмінно порушуються суто інтимні для кожної людини питання, які стосуються її особистих переконань, поглядів та совісті. З іншого — неминуче розкриваються якісні характеристики державного устрою даного суспільства, його спроможність забезпечити демократичні права своїх громадян, виключити будь-яке правове і практичне насилля над їхнiми переконаннями.

Виступаючи на економічному форумі у 2014 році в Астані, лідер Казахстану зазначив: «Усі знову заговорили про зіткнення цивілізацій, що схід є схід, а захід є захід, і вони ніколи не зійдуться. Неправильний підхід! Ми всі — люди на цій Землі.
І неправильно, що релігії обов’язково мають стикатися. Я був свідком, коли керівники світових і традиційних релігій збиралися тут, в Астані, на свій перший з’їзд. Ведучий мулла Ірану і рабин Ізраїлю віталися між собою і вели бесіду, розмовляли...» Отож, з’являється впевненість у тому, що і цього разу в Астані подібна картина повториться: представники різних конфесій у діалозі вирішуватимуть життєві проблеми людського буття задля збереження миру і спокою у світі.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>