За рибу — гроші?

19.05.2015

Під стіни Львівської обласної ради знову принесли смітник. Цього разу його підготували для керівника Управління охорони використання і відтворення водних живих ресурсів та регулювання рибальства Львівщини Леоніда Кравця. Представники львівського обласного осередку «Громади рибалок України» вимагали від обласних обранців звільнення пана Кравця та його команди, оскільки вважають їхню роботу незадовільною. «Ось наслідки роботи цього керівника: Рава-Руський спиртозавод цього літа випустив усі відходи в річку, наслідок — цілий тиждень по річці пливла мертва риба. Наступне — на Добротвірській ТЕС цієї осені двічі випускали окріп і ще щось схоже на мазут. Збиток від цього обраховується в 70 мільйонів гривень. Цукровий завод усі відходи спускає в річку Західний Буг, там вода на кисіль перетворилася. У Червонограді є забійний цех, який відходи скидає в річку. Це не робота! Рибінспенкція навіть не повідомляє місцеві підприємства, які розводять рибу, аби вони свої шлюзи закривали», — аргументував свої претензії один з організаторів акції Володимир Ткачик.

Також громадські активісти нарікають, що з управлінням неможливо співпрацювати, адже навіть щорічний захід із зарибнення закінчився скандалом: замість того аби спільно контролювати процес, працівники управління не пускали активістів до водойми та викликали міліцію. У свою чергу, перед обласними обранцями Леонід Кравець скаржився на громадських активістів та стверджував, що його управління бореться з браконьєрами, наводячи цифру: протягом минулого року вони виявили 276 випадків протизаконного вилову риби.

Щоб з’ясувати, хто має рацію, депутати Львівської облради постановили створити робочу групу, яка і буде вивчати всі факти і робити відповідні висновки. Екологи ж пообіцяли і далі тримати ситуацію під особистим контролем.