Короп шукає «домівку»

19.05.2015

Вперше на Черкащині зарибнення Кременчуцького водосховища здійснено коштом підприємств, які традиційно використовують у своїй роботі ресурси цієї водойми. З такою ідеєю виступила Державна екологічна інспекція у Черкаській області. «Це поки що перший такий рибний транш у складчину із п’яти запланованих на цей рік. Нині ми випустили у водосховище 5 тонн малька коропа, придбавши його в Іркліївському риборозпліднику за 200 тисяч гривень», — розповідає «УМ» начальник Державної екологічної інспекції у Черкаській області Микола Клименко.

За його словами, якщо у минулі роки такі зарибнення проводили переважно за рахунок тих підприємців, котрі займаються рибним промислом, то цього разу коштами на купівлю ста тисяч «голів» малька коропа скинулися такі підприємства, як «Миронівський хлібопродукт», «Перемога Нова», «Металінвест», «Черкаське хімволокно», «Златодар» та інші. При цьому черкаські екологи спільно з правоохоронцями та працівниками рибної охорони створили постійно діючий водний пост, який пильнуватиме місце зарибнення від браконьєрів, птахів та не підпускатиме туди човни. Це робиться для того, аби мальки коропа адаптувалися у новому для них середовищі та розпливлися по акваторії Дніпра, знайшовши собі безпечні «домівки».

Уже через рік мальки коропа виростуть і важитимуть до кілограма. «Судячи з показників води, які ми постійно беремо у водосховищі, вона стала значно чистішою від зелені. Все це ще й завдяки тому, що черкащани щороку зарибнюють водоймище ще й такими породами риби, як білий амур та товстолоб», — каже начальник Держекоінспекції. До речі, наступні чотири «заселення» Кременчуцького водосховища буде проведено мальками амура та товстолоба.

У Черкаській обласній державній адміністрації кажуть, що на зарибнення водосховища бюджетних коштів не передбачається, тож проведення такої акції у складчину називають доброю справою. «Було б дуже добре, якби це стало традицією і до цього долучилися ще й підприємства у районах області, адже у прийнятій на Черкащині програмі «Стратегія розвитку області до 2020 року» одним із пріоритетів визначено збереження довкілля», — наголошує голова черкаської ОДА Юрій Ткаченко.