Чудодійний еліксир: кефір

19.05.2015
Чудодійний еліксир: кефір

Кефір — смачний і дуже важливий продукт у раціоні. (з сайта liveinternet.ru.)

Цей напій прийшов до нас із Кавказу, де й нині залишається незамінним продуктом щоденного раціону. А кавказці, як відомо, славляться довголіттям, витривалістю і зберігають ясний розум до глибокої старості. Напевне ж, тут не обійшлося без кефіру. Адже недаремно осетини й карачаївці вважали кефірні грибки священним дарунком самого Аллаха. Закваску ніколи нікому не дарували і не продавали, а рецепти приготування напою тримали в секреті.
Нині кефір готують майже в усьому світі. І секрети його приготування, і таємниці рецептури можна освоїти самотужки. Дієтологи переконані: щоденне вживання кисломолочного напою допомагає зберігати бадьорість і здоров’я у будь-якому віці і за будь-якої погоди.

Імунітет — у кишечнику

З кефіром ми знайомимося в ранньому дитинстві: це одна із перших страв, яку педіатри радять вводити в раціон немовляти після грудного молока. Кефір допомагає адаптувати маленький шлунок до дорослої їжі, адже основні живильні речовини цього напою легко засвоюються. Кефір багатий на кальцій, залізо, білок, вітамін D, вітаміни групи В, бета-каротини. Лікувальні властивості кефіру добре відомі в народній медицині. Адже дріжджові клітини напою мають антибіотичні властивості. Кефір цінний своєю пробіотичною дією — має здатність пригнічувати ріст хвороботворних мікроорганізмів у шлунково-кишковому тракті, допомагає запобігти кишковим інфекціям, бореться з дисбактеріозом.

Лікарі-дієтологи переконані: імунітет людини міститься в ... кишечнику. Тож ті, хто регулярно п’є кефір, мають міцне здоров’я і здатні протистояти різним халепам, що стосуються самопочуття. Зверніть увагу: коли у людини здоровий шлунок, немає проблем із кишечником, то і колір обличчя гарний, і шкіра сяє здоров’ям, і волосся блискуче, і фігура стає стрункішою. А при синдромі хронічної втоми, надмірній нервозності кефір — незамінний напій, адже ефективно знімає втому і дратівливість, заспокоює.

Пийте повільно!

Японські вчені довели, що кефір у щоденному раціоні допомагає протистояти онкозахворюванням. Він дуже корисний для людей старшого віку — підтримуючи нормальний склад кишкової мікрофлори, перешкоджає розвитку гнильних процесів у кишечнику і поліпшує функцію печінки.

Як і будь-який лікувальний продукт, кефір важливо споживати правильно: він має бути кімнатної температури і пити його слід маленькими ковтками. Можна додати ложечку меду, варення або свіжих ягід. Але тим, хто страждає гастритом з підвищеною кислотністю, від кефіру краще відмовитися, вважають дієтологи.

«Оркестр» корисних мікробів

Кефірні грибки поєднують 22 різних мікроорганізми. Найбільше серед них стрептококів, молочнокислих паличок, оцтових бактерій, дріжджів. Якщо всі ці бактерії добре між собою «порозумілися» — напій має відмінний «кефірний» смак, який не сплутаєш ні з йогуртом, ні з ряжанкою.

Після того як кефірні грибки потрапляють у молоко, починається не тільки кисломолочне, а й спиртове бродіння, і за певних умов утворюється спирт. Тому, якщо випити склянку кефіру натщесерце, можна навіть злегка захмеліти. Поєднання молочної кислоти, що утворюється при бродінні, вуглекислоти та спирту і надає напою того специфічного освіжаючого, ледь гострого смаку і сметаноподібну газовану або пінисту консистенцію.

Вибір — справа важлива

Якість кефіру безпосередньо залежить від якості й жирності молока, а його смак — від кислотності. Вибір кефіру — справа смаку і конкретних потреб. Наприклад, якщо ви ставите за мету схуднути або потерпаєте від набряків, віддавайте перевагу нежирному (сечогінному) кефіру. При виразковій хворобі шлунка, гастриті, панкреатиті лікарі радять відмовитися від міцного (триденного) кефіру. Якщо маєте «слабкий» шлунок, то міцний кефір якраз доречний, а якщо потерпаєте від закрепів, то віддавайте перевагу слабкому (одноденному) напою. Якщо зі здоров’ям усе гаразд — вибирайте середній (дводенний) кефір. Але кефірів такого «віку» у магазинах не знайдеш — промисловість пропонує «кисломолочку», термін зберігання якої щонайменше 14 діб. Вихід — робити власні напої. Тим паче, що і закваски, і рецепти для виготовлення кефірів сьогодні можна дістати без проблем.

ВАЖЛИВО

* Вибирайте кефір із вмістом молочнокислих бактерій 107 КОЕ на 1 грам, дріжджів 104 КОЕ на 1 грам.

* Звертайте увагу на дату виготовлення.

* Оптимальний вміст білка — 2, 8 — 3 г.

* Віддавайте перевагу «чистому» продукту, без добавок.

* Можете сміливо обирати кефір 1% жирності — він не поступається звичайному кефіру за корисними властивостями.

* Беріть той кефір, у якого молочно-білий колір і на поверхні немає прозорої рідини.

 

ДО РЕЧІ

Кефір чутливо реагує на недбале ставлення до себе. Скажімо, невиражений прісний смак може вийти при використанні неякісної закваски, тривалому скисанні молока або при порушенні термінів зберігання готової продукції. Оцтовий присмак з’являється при зберіганні продукту в негерметичній упаковці. Гіркота виникає при тривалому (понад 2 доби) зберіганні молока-сировини до початку виробництва — пастеризації й подальшої переробки. Явне відокремлення сироватки свідчить про перекисання продукту. Неодмінно зверніть увагу на консистенцію — вона має бути однорідною, без пластівців і грудочок. Якщо вони є — кефір або прострочений, або продукт неправильно зберігали.