А далі — коронація?

19.05.2015
А далі — коронація?

Пам’ятник Путіну-Нерону і російські козаки.

У передмісті Санкт-Петербурга російські козаки встановили бюст Володимира Путіна в образі римського імператора Нерона. Як повідомляють «Нєвскіє новості», пам’ятник улюбленому президенту в римській тозі стоїть на приватній ділянці козацького хутора біля селища Агалатово. «У цьому образі — символ нашої російської демократії», — під звуки російського гімну заявив отаман міського козацького товариства Санкт-Петербурга «Ірбіс» Андрій Поляков на урочистому відкритті бюста.

Ідея пам’ятника президенту виникла у Полякова після анексії Криму, яку він називає «поверненням наших російських земель» і порівнює з падінням Берлінського муру. Іншими варіантами зображення російського президента були Путін у військовій формі з пілоткою на голові, а також Путін в шапці Мономаха.

У планах отамана Полякова є ще один пам’ятник — цього разу на честь «козаків із Санкт-Петербурга, які брали участь у військових діях (на боці проросійських сепаратистів. — Ред.) на Донбасі». Прообразом для скульптури має стати образ одного з полеглих у бою за «ДНР» товаришів отамана, Дмитра Сізікова.

А тим часом у Ризі Путіна згадали менш шанобливою інсталяцією на подвір’ї ризького «Наріжного дому». За радянських часів там було приміщення КДБ, а з травня минулого року проходять заходи та виставки, присвячені історії ХХ століття.

Анонімні митці встановили скульптурне зображення Путіна в костюмі з краваткою й вінцем із колючого дроту. Пікантність інсталяції полягала в тому, що фігуру прибили цвяхами до червоного хреста, і кожен міг підійти та вбити додатковий цвях.

Посольство Росії у Ризі не забарилося з реакцією й надіслало гнівну ноту протесту МЗС Латвії. Росіяни вважають таке «мистецтво» скандальним, особливо враховуючи факт, що Латвія на цей час головує в ЄС. Вони звинувачують латвійську владу у русофобстві та піддатливості істеричним настроям, повідомляє інформпортал Delfi.lv. Після цього організатори виставки заявили, що їм погрожували, і тому інсталяцію закривають. Окрім того, вони запевнили, що ідея інсталяції полягала в «глорифікації матеріального світу в житті індивіда», і Путін там узагалі ні до чого: «розіп’ята фігура — це бізнесмен, а хрест символізує гроші».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>