1:0 на користь досвіду

19.05.2015
1:0 на користь досвіду

Анджей Дуда (ліворуч) поки що все ж має більші шанси сісти в президентське крісло, ніж Броніслав Коморовський — у ньому залишитися. (з сайта polskieradio.pl.)

Позавчора відбулися перші теледебати «півфіналістів» президентських виборів у Польщі — чинного президента Броніслава Коморовського та висуванця опозиційної партії «Право і справедливість» Анджея Дуди. Дискусія тривала 80 хвилин і складалася з кількох раундів: закордонна політика, безпека, економіка та соціальна політика, державницькі питання, а також бачення держави.

Обидва кандидати наголошували на тому, що Польща зацікавлена в незалежній і сильній Україні, повідомляє сайт Польського телебачення. Зокрема, говорячи про закордонну політику та безпеку, Коморовський наголосив: «Польща підтримує Україну, є її надійним партнером та союзником, але не настільки, аби надсилати солдатів на Донбас. Польща не може бути більш українською, ніж сама Україна. Але ми можемо допомагати Україні зберегти свою незалежність, бо це — наш національний інтерес». За словами глави держави, «питання України є ключовим для безпеки Польщі» й «важливо, аби ми не підігравали очікуванням Росії, блокуючи власні можливості ефективної підтримки української оборонної системи, якщо буде така потреба». При цьому Коморовський зазначив, що «на щастя, нині такої потреби немає».

Дуда, у свою чергу, заявив, що, аби сприяти швидшому завершенню конфлікту в Україні, Польща «повинна, перш за все, діяти з допомогою Європейського Союзу і НАТО». Кандидат від «ПіС» також наголосив, що для нього найважливішою є реалізація польського національного інтересу, а це «означає членство України в Європейському Союзі». За словами Дуди, «Польща повинна дбати про додаткові гарантії безпеки з боку НАТО і створення на своїй території баз ЄС». Таку ініціативу він назвав «Ньюпорт плюс» і нагадав, що Польща не використала шансу, яким було розміщення на її території системи американської протиповітряної оборони.

Обидва кандидати також наголосили на необхідності виходу Польщі з регіональними ініціативами та пошуку спільних інтересів із сусідами. Зокрема, Дуда закликав спрямувати польську закордонну політику на добрі взаємини з країнами Центрально-Східної Європи і створити союз із Балтійськими країнами. Адже Польщу з країнами цього регіону поєднує спільна історія: «всі ми були колись у російській сфері впливу, однак нам вдалося з неї вибратися».

По завершенні першого туру дебатів оглядачі та політики ламали списи з приводу того, хто його виграв. «Ідеї Дуди зводилися до одного: я зроблю всіх молодими, щасливими і багатими», — саркастично прокоментував очільник політичних радників прем’єр-міністра Еви Копач Марцін Кервінський. Серед експертів загалом переважає думка, що чинний президент Коморовський атакував, був агресивним та впевненим. А Дуда задав дебатам динамічний темп, але як менш досвідчений політик, сам же його й не витримав, тому часом виглядав відстороненим і розгубленим.

Другі теледебати між Коморовським та Дудою відбудуться в четвер, 21 травня. А другий тур виборів президента Польщі — вже наступної неділі. Нагадаємо, в першому турі, що відбувся 10 травня, Дуда здобув 34,8% голосів, випередивши Коморовського на 1%.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>