Європейці на добу

19.05.2015
Європейці на добу

Прапор Євросоюзу піднімав сам Президент. (з сайта Президента.)

Один із кандидатів на президентське крісло у Польщі Анжей Дуда вважає, що Україну слід якомога скоріше приймати в Євросоюз. Однак нам до цього ще далеко — Україна ніяк не може виконати взяті на себе зобов’язання, зокрема з боротьби з корупцією, за що й позбулася можливості отримати вже в поточному році безвізовий режим. Однак всі ці неприємності не заважають українцям пам’ятати, який саме «вектор» ми вважаємо пріоритетним, і святкувати тепер уже традиційний День Європи.

Урочистостi 16 травня почалися з підняття прапора Євросоюзу перед адміністрацією Президента України. Піднімаючи зіркове знамено, Петро Порошенко наголосив: Україна ніколи не зрадить свій вибір. «20 країн-членів Європейського Союзу ратифікували Угоду про асоціацію. Створено Національну раду реформ, що має зробити все можливе для того, щоб українські діти жили в Україні, яка буде членом Європейського Союзу, і це є нашою головною метою і ніщо не змусить Україну звернути з обраного шляху», — сказав Президент. І додав, що Україна працюватиме в поті чола, аби виконати всі вимоги до члена ЄС.

Після офіціозу Київ святкував День Європи концертами, виставками та світловими шоу. «Скажу вам чесно — це перший раз, коли я відчуваю, що Україна щиро святкує День Європи. Я справді вражений. Дякую вам!» — відзначив  прес-аташе представництва Євросоюзу в Україні Давід Стулік на своїй сторінці у «Фейсбуці». «Європа солідарна з нами, тому що ми — європейці. З Днем Європи!» — написав у соцмережі міністр закордонних справ Павло Клімкін.

А тим часом свято тривало і на Співочому полі, де була організована виставка квітів, і на Михайлівській площі, де відбувся концерт духових оркестрів, і в «Мистецькому арсеналі», де пройшов фестиваль «ЕтноЄвропа». Частина заходів (зокрема, в Українському центрі культури та мистецтв) буде продовжена до 6 червня.