НОВИНИ ПЛЮС

19.05.2015

Візит Нуланд

Інтригою став приїзд до Києва помічника держсекретаря США Вікторії Нуланд, котра 15 травня зустрілася в Києві з вищим керівництвом України — Президентом Петром Порошенком, спікером ВР Володимиром Гройсманом та іншим топовим чиновництвом. Про що йшлося за зачиненими дверима під час «тет-а-тет» Нуланд та Порошенка — достеменно невідомо. Формально візит відбувся для того, аби «скоординувати дії щодо врегулювання ситуації на Донбасі». Нуланд привезла українському лідеру слова підтримки та солідарності, за що Порошенко висловив Сполученим Штатам вдячність. Насправді ж, як свідчить одна з версій, раптовий вояж чиновниці міг бути пов’язаний з необхідністю донести до відома Петра Порошенка суть недавньої зустрічі держсекретаря США Джона Керрі з головою зовнішньополітичного відомства Росії Сергієм Лавровим. У кулуарах влади ходять чутки про те, що в Москві Керрі запропонували відмовитися від підтримки України в обмін на непостачання Росією зброї до Іраку.

ГПУ заперечила зловживання Яценюка

Перший заступник Генерального прокурора Володимир Гузир заявив про відсутність доказів корупційних зловживань з боку Кабміну та Прем’єр-міністра. Про це він сказав у п’ятницю, у Верховній Раді, відповідаючи на запитання народних депутатів щодо звинувачень екс-голови Держфінінспекції Гордієнка.

«Порушені народними депутатами питання, в тому числі — з робочої групи, пов’язані з заявами про корупційні дії уряду і зокрема глави уряду, Прем’єр-міністра України Яценюка, на сьогоднішній день в рамках досудового розслідування не знайшли свого підтвердження», — повідомив Гузир.

Він також зазначив, що експерти не підтвердили раніше озвучену суму порушень у державному секторі економіки. «На спільному засідання комітетів я оголосив цю цифру — 685 млн. Але це гроші суб’єктів господарювання, а не держбюджету», — підкреслив заступник Генпрокурора.

Кандидатури в уряд

Уряд запропонував Верховній Раді призначити головою Фонду держмайна колишнього голову Державної фіскальної служби Ігоря Білоуса, а Антимонопольного комітету — Юрія Терентьєва, який займає посаду заступника генерального юрисконсульта компанії «Арселор Міттал Кривий Ріг».

Цукерберг відмовив Порошенку

В Росії не існує адміністрації «Фейсбука», яка б модерувала український сегмент мережі, запевняє власник компанії Марк Цукерберг. «Звучали запитання, чи дописи, зроблені українцями, модеруються росіянами в час, коли між Україною та Росією триває конфлікт. Це не відповідає дійсності — у нас немає такого російського офісу. Тому кожен, хто думає, що модерація відбувається з російського офісу антиукраїнськими модераторами, помиляється», — запевнив Цукерберг. Потреба у роз’ясненнях на цю тему виникла після низки інцидентів із заблокованими українськими користувачами «Фейсбука». Цією проблемою перейнялися навіть на Банковій — Президент України Петро Порошенко особисто попросив Цукерберга створити окреме українське представництво мережі. З часом таку можливість можуть розглянути, але доцільність подібного кроку лежить у площині розвитку компанії, зокрема розробки програмного забезпечення, пояснив Цукерберг.