У місті для міста

19.05.2015
У місті для міста

Спостереження за пропагандою від Жанни Кадирової у візуальній частині фестивалю. (автора.)

Арт-кластер «Видубичі» днями став платформою спілкування архітекторів, урбаністів, митців та ініціативної молоді.

Насичена програма фестивалю складалася із цікавих та корисних лекцій, презентацій і воркшопів, зокрема від Віктора Зотова, Тео Хауба, Лариси Цвєткової, Євгена Асса, що насамперед мають на меті реалізацію на конкретних об’єктах міста.

«Зараз війна, і побутує помилкова думка, що починати діяти потрібно тоді, коли вона закінчиться. Але я точно знаю: не почнемо зараз — не почнемо ніколи. Наш фестиваль відбувається вже восьмий рік, і за цей час він переріс у справжню урбаністичну школу», — наголосив Віктор Зотов, засновник та куратор фестивалю.

Архітектурний івент мав і культурну частину програми. У візуальному проекті «Навколо» куратор Євген Чернишов об’єднав роботи Жанни Кадирової, Олексія Золотарьова, Олександра Довгого, Юлії Бєляєвої, Віктора Сидоренка, Маші Золотової та інших.

Художниця Жанна Кадирова поділилася з «УМ» своїми враженнями: «Мені дуже близьке все, що роблять архітектори і сама тема міського простору, тому що на вулиці зовсім інші підходи, потрібно враховувати зовнішні фактори, і мені це дуже цікаво. Я не занурена в архітектурну тусовку, але тут я надихаюсь і підглядаю. У проекті «Навколо» представлені три мої роботи. Second hand — останній проект, який був організований арт-заводом «Платформа». Він пов’язаний з історією фабрики ДШК — величезного комбінату на лівому березі Києва, його життям, трансформаціями від радянського минулого до українського сьогодення. Друга робота — «Монументальна пропаганда» — це спостереження за сучасним містом, зміною образів, іміджів, які ми бачимо в зовнішній рекламі. І третя — «Пам’ятник новому пам’ятнику». Це один з ескізів пам’ятника, встановленого в 2009 році в Шаргороді».

Фестиваль ще раз показав, що культурні ініціативи — це не лише комунікаційна платформа, а й інституція, готова до конкретних дій для поліпшення міського простору й виконання соціальних замовлень суспільства.