Довше жуєш — здоровіше живеш?

13.05.2015
Довше жуєш — здоровіше живеш?

Ретельне жування може позбавити не тільки зайвих кілограмів, а й задавнених недуг. (з сайта svit24.net.)

Тривале пережовування їжі — шлях до оздоровлення шлункового-кишкового тракту і організму в цілому, вважають лікарі-дієтологи. А також — природний спосіб відновлення нормальної ваги.

Чи можливо схуднути без дієт? Адже багато хто мріє повернути струнку фігуру, не відмовляючись від звичного харчування. Цілком реально, кажуть фахівці. За умови, що будете особливо ретельно пережовувати їжу.

Метод цей, виявляється, активно пропагував американський фізіолог Хорас Флетчер іще на початку минулого століття. У віці 44 років він серйозно захворів. Лікарі виявили у чоловіка цілий «букет» недуг: зайву вагу, хвороби серця і судин, порушення шлунково-кишкового тракту. Та оскільки найбільше Флетчера турбував шлунок, він звернув прискіпливу увагу на роботу шлунково-кишкового тракту. І завважив, що їжа, максимально насичена слиною, зникає з порожнини рота без ковтальних рухів. Пізніше це відкриття назвуть «харчовим зондом Флетчера».

Як стверджує фізіолог, кожен шматочок їжі вимагає не менше 30 жувальних рухів, а ефект «харчового зонда» спрацьовує, коли їх понад 100. Змінивши старі звички харчування, Флетчер невдовзі позбувся зайвої ваги, забув про свої недуги, почав займатися спортом і знову, як у юності, набув спортивної форми.

Дивовижно, але тепер йому вистачало втричі менше їжі, ніж раніше. До того ж смакові відчуття стали яскравішими і кожна трапеза перетворилася на маленьке свято.

До речі, про користь ретельного пережовування давно знали на Сході. Йоги стверджують, що процес травлення (і навіть засвоєння енергії з їжі) починається ще в порожнині рота, а їжа добре засвоюється організмом, лише коли добре подрібнюється під час пережовування і сильно просякає слиною. Ті, хто сповідує практику йогів, знають знаменитий вислів: «Рідку їжу — їж, тверду їжу — пий». Це означає, що навіть рідку їжу (соки, морси, молоко) слід «жувати» в роті, змішуючи зі слиною. А тверду їжу варто жувати довше, ніж зазвичай, перетворюючи її на рідку. Йоги, до речі, кожен шматочок пережовують 100-200 разів.

Медики звернули увагу, що огрядні люди зазвичай надто швидко їдять. При цьому центр насичення в головному мозку не встигає ввімкнутися. Зазвичай, аби це сталося, потрібно 25-30 хвилин. І скільки б ви не з’їли за ці хвилини, справжнє насичення настане пізніше, тому навряд чи варто поспішати.

Засвоєння їжі при тривалому жуванні відбувається таким чином. Роздрібнені зубами харчі вступають у взаємодію зі слиною і хіміорецепторами порожнини рота, які посилають інформацію про хімічний склад їжі до головного мозку. Водночас звідти надходить інформація про необхідну корекцію хімічного складу слини, аби створити найкращі умови для переробки і засвоєння їжі. Частина її, оброблена слиною, всмоктується в кров безпосередньо з порожнини рота. Це дозволяє переробити значну частину вуглеводної їжі, швидко задовольнити частину потреб клітин організму в живленні, запобігти переїданню і створити найбільш сприятливі умови для переробки їжі у шлунку, дванадцятипалій кишці, тонкому і товстому кишечнику.

Цікаво, що вуглеводна складова їжі (хліб, макарони, картопля) переробляється переважно в роті і дванадцятипалій кишці, а білкова (м’ясо, риба, бобові) — у шлунку. Таким чином створюються сприятливі умови для роздільного травлення і найбільш повноцінного засвоєння білків, вуглеводів та інших корисних речовин, що надходять із їжею. Людина отримує відчуття насичення набагато швидше, а кількість самої їжі суттєво зменшується. Водночас зменшуються затрати енергії на травлення, і зекономлену енергію організм спрямовує на оздоровлення всіх ланок шлунково-кишкового тракту. У результаті формується умовний рефлекс на тривале пережовування їжі. Як свідчить досвід тих, хто сповідує здорове харчування,тривале пережовування допомагає впоратися з хворобами, оскільки в цей процес включаються всі системи організму: травна, нервова, ендокринна. Насамперед позитивний вплив позначається на роботі шлунково-кишкового тракту: покращується стан хворих із виразкою шлунка, гастритом, дуоденітом, панкреатитом, а також цукровим діабетом. Нормалізується робота стравохода і товстого кишечника, очищається печінка, значно зменшуються симптоми захворювань нервової системи та захворювань щитоподібної залози. І що характерно: за п’ять тижнів «ідуть геть» зайві 5-10 кілограмів. А також компенсується надмірна худорлявість, адже обмін речовин нарешті повертається до норми.