Кастро тут, Кастро там

08.05.2015

Глава кубинського уряду Рауль Кастро першим із закордонних лідерів іще у вівторок увечері прибув до Москви для участі в урочистостях iз нагоди 70-ї річниці перемоги в Другій світовій війні. Для Кастро це вже третій візит до Росії на цій посаді. Окрім параду Перемоги, він також візьме участь в урочистостях iз нагоди 55-ї річниці встановлення дипломатичних відносин між СРСР та Кубою.

Торік російський президент Володимир Путін списав Гавані 90 відсотків боргів ще радянських часів, що становить 28 мільярдів євро. Тепер Кубі залишилося виплатити Москві ще 3 мільярди євро, але вони, згідно з домовленістю, будуть реінвестовані в кубинську економіку. За таких умов, звісно, до Москви й на колінах можна приповзти.

Але Кастро примудряється користуватися геополітичною ситуацією з подвійним успіхом: аби відвернути Кубу від дружби з Кремлем, на примирення з Островом Свободи вперше за понад півсторіччя наважилися США. Наступного дня після параду в Москві, 10 травня, кубинський лідер вирушить до Ватикану, де матиме розмову з Папою Римським Франциском. Речник понтифіка Федеріко Ломбарді повідомив, що Кастро ще раніше подякував Папі за важливу роль, яку той відіграв у зближенні між Гаваною та Вашингтоном. Аудієнція у Ватикані відбудеться за чотири місяці до початку запланованого візиту Франциска на Кубу, яку він відвідає дорогою до США.

17 грудня 2014 року завдяки посередництву та наполяганням римського понтифіка президент США Барак Обама оголосив про «новий етап» у відносинах із Кубою. Обама пообіцяв розглянути питання зняття з Куби ембарго, а в квітні цього року запропонував Конгресу виключити Кубу зі списку країн-спонсорів тероризму. Є цілком обґрунтовані сподівання на повну нормалізацію відносин між двома країнами.

У вівторок, 5 травня, американська влада зняла заборону з поромного сполучення з Кубою. Цей маршрут закрили, коли США ввели торгове ембарго щодо Куби 1960 року. Чотири компанії з Флориди вже отримали ліцензії на переправи — якщо все йтиме за планом, пороми почнуть курсувати у вересні.

Раніше також було заанонсовано запуск чартерного рейсу із Нью-Йорка до Куби, але авіаквиток коштує 400-500 доларів — це непідйомна сума для більшості кубинців, якщо їм не допомагають американські родичі. А квиток на пором, який курсуватиме між островом Кі-Вест біля узбережжя Флориди і розташованою за 170 кілометрів від нього Гаваною, обійдеться у 300 доларів в обидва боки. До того ж пасажири зможуть перевозити з собою значно більшу кількість багажу, ніж на авіарейсах.

А ТИМ ЧАСОМ...

Участь в урочистостях iз нагоди 70-ї річниці Перемоги в Москві візьмуть глави 27 країн світу, повідомив радник президента Росії Юрій Ушаков. Програму зустрічей Володимира Путіна із закордонними гостями вже розписано. Вчора російський президент провів переговори з очільниками Куби та Монголії. Сьогодні він зустрінеться з президентами Китаю та Казахстану, а також матиме групові зустрічі з керівниками країн СНД та Євразійського економічного простору. На завтра заплановані переговори Путіна з президентами Єгипту, Індії, В’єтнаму, Південно-Африканської Республіки та Чехії. Із чеським лідером Мілошем Земаном Путін матиме годинну розмову в Кремлі про ситуацію в Україні. Окрім Земана, до Москви приїхав іще один представник Євросоюзу — президент Кіпру Нікос Анастасіадіс.

До Москви також прибудуть глави МЗС кількох країн, зокрема Італії і Франції, Генеральний Секретар ООН Пан Гі Мун та очільники деяких інших міжнародних організацій.

У неділю, вже після урочистостей, Путін розмовлятиме з канцлером ФРН Ангелою Меркель, яка принципово приїде не на парад, а наступного дня. Раніше обіцяла прибути до Москви президент Бразилії Ділма Руссефф, але, за інформацією від Ушакова, в останній момент вона відмовилася від поїздки у зв’язку із зайнятістю.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>