Між Москвою і Кремлем

08.05.2015
Між Москвою і Кремлем

У Польщі завершується передвиборча кампанія — в неділю, 10 травня, наші сусіди обиратимуть нового президента. Власне, «новим» главою держави, найімовірніше, знову залишиться чинний — Броніслав Коморовський. І хоча його рейтинг за останні кілька місяців суттєво впав, найбільшою інтригою цих виборів наразі залишається те, чи переможе висуванець правлячої партії «Громадянська платформа» вже в першому турі, чи буде змушений поборотися за президентську посаду ще й у другому.

Згідно з останніми соціологічними опитуваннями, проведеними Центром дослідження громадської думки CBOS, за Коморовського готові проголосувати 51% виборців… але це якщо йдеться про другий тур. У першому ж нинішнього главу держави мають твердий намір підтримати 46%.

Порівняно з лютим Коморовський розгубив майже 14% виборців, тоді як його головний конкурент, представник партії «Право і справедливість» Анджей Дуда збільшив свій рейтинг майже на 15% — нині його готові підтримати 34% виборців, якщо буде другий тур і 32% — уже в першому. Як зазначають оглядачі, час працює проти Коморовського, штаб якого припустився багатьох помилок. Проте мало хто сумнівається, що в другому турі, який у разі необхідності відбудеться 24 травня, ситуація зміниться мало, і Дуда вже не зможе наздогнати суперника.

Решта претендентів на президентське крісло значно відстають від двійки лідерів. На третьому місці — незалежний кандидат Павел Кукіз (9% підтримки), який до 2013 року був відомим у Польщі рок-виконавцем, учасником гуртів DN, Aya RL, Hak, Piersi, Emigranci тощо.

На четвертому місці — Януш Корвін-Мікке, за якого готові віддати свої голоси 5% поляків. Кандидатка від Союзу демократичної лівиці, вродлива білявка, актриса і модель Магдалена Огурек, намагається собі здобути популярність на проросійських гаслах і виправданні дій Кремля. Завдяки такій політиці й своїй зовнішності пані Огурек принаймні в соцопитуваннях заручилася підтримкою 4% виборців.

Цікаво, що в Кукіза і Корвіна-Мікке була домовленість, що перед виборами той із них, хто матиме меншу підтримку, зніме свою кандидатуру на користь другого. Але під час останніх дебатів Корвін-Мікке почав жорстко критикувати Кукіза, який несподівано майже наздогнав його в рейтингах. Сердешний Кукіз після цього написав у своєму «Фейсбуці», що Януш «зрадив його, як росіяни зрадили Польщу 17 вересня 1939 року». До слова, 72-річний Корвін-Мікке, який також підтримує Кремль і виступає за розвал Євросоюзу, — найбагатший із усіх кандидатів, його статок становить близько 10 мільйонів злотих (3 мільйони доларів США).

Утім варто зазначити, що під час дебатів фактично всі «маргінальні» кандидати висловлювалися проти України й «за» Росію. Навіть той же Кукіз, який під час Революції гідності виступав на Майдані, наполягав на тому, що Україні в жодному разі не можна допомагати зброєю.

Натомість і Броніслав Коморовський, який не раз «офіційно» заявляв, що Україна собою захищає від агресії всю Європу, і радикальний Анджей Дуда в російсько-українському конфлікті активно підтримують нашу державу. Хоча Україна однозначно більше зацікавлена в тому, аби президентом залишився поміркований Коморовський.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>