НОВИНИ ПЛЮС

06.05.2015

Генсек ООН приїде в Москву на 9 травня

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун відвідає Москву 9 травня для участі в урочистих заходах, присвячених Дню Перемоги. Щоправда, перед тим він заїде в Україну та Польщу. Як заявив офіційний представник Генсека Стефан Дюжаррік, 8 травня Пан Гі Мун зупиниться в Гданську, щоб узяти участь в урочистих заходах, присвячених 70-річчю закінчення Другої світової війни, де зустрінеться з президентом Польщі Коморовським. Також 8 травня він буде в Києві й зустрінеться з Президентом Петром Порошенком та іншими офіційними особами». Варто зазначити, що Порошенко також відвідає урочистості з нагоди завершення Другої світової війни у Польщі.

Тим часом від поїздки на парад Перемоги до Москви несподівано відмовився лідер Північної Кореї Кім Чен Ин, який раніше нібито дав свою згоду. Нагадаємо, на запрошення Володимира Путіна відмовою відповіли також майже всі європейські лідери, передумав їхати в Москву на 9 травня навіть президент Білорусі Олександр Лукашенко. Натомість на трибуні параду очікують очільників Китаю, Індії, ПАР, Монголії, В’єтнаму та Куби.

«Укриття» над ЧАЕС добудують швидше

Міжнародна конференція донорів, що відбулася 28 квітня в Києві, виділила 180 млн. євро на завершення будівництва над Чорнобильською АЕС конфайнмента «Укриття». Про це йдеться в повідомленні Європейського банку реконструкції та розвитку — розпорядника коштів донорів, повідомляє УНІАН. У ЄБРР також нагадали, що в листопаді 2014 року Рада керуючих банку вже підтвердила надання на цей проект додаткових 350 млн. євро. Згідно з повідомленням, нові кошти дозволяють продовжити всі роботи на Чорнобильській АЕС без затримок.

Італія заморозила активи Азарова-молодшого

Фінансова поліція Італії наклала арешт на рахунки та нерухомість соратника Путіна Аркадія Ротенберга, а також на власність сина екс-Прем‘єр-міністра України Олексія Азарова, придбану ним через підставну компанію. Про це повідомив в інтерв‘ю «Європейській правді» посол України в Італії Євген Перелигін, наголосивши, що «попри очевидну проросійську налаштованість, саме Італія стала єдиною в Європі країною, яка наклала арешт на активи друга Путіна». Адвокати Ротенберга подали на фінансову гвардію і міністерство фінансів Італії до суду, триває досудовий розгляд. Україна в цьому судовому процесі долучена як третя сторона. Про спроби родини Азарових оскаржити в судах Італії арешт своєї власності українському посольству не відомо.

У США власників ЄДАПС підозрюють у корупції

Американська юстиція звинувачує двох впливових українських бізнесменів, голів ради директорів та консультативної ради консорціуму ЄДАПС Олександра Васильєва і Юрія Сидоренка в тому, що вони давали хабарі чиновнику Міжнародної організації цивільної авіації Мауріцио Сициліано, який сприяв розвитку бізнесу ЄДАПС. Сициліано було заарештовано 11 грудня 2014 року. На той момент Васильєв перебував у Швейцарській в‘язниці вже чотири місяці, очікуючи на екстрадицію до США. Однак вже 17 квітня Окружний суд північного округу Каліфорнії скасував ордери на арешт, аргументувавши рішення тим, що жоден із затриманих не є громадянином США. Сидоренко переховується в ОАЕ, які не мають зі США договору про екстрадицію».

У Мілані відкрилася «Експо-2015»

1 травня в Мілані відкрилася Всесвітня торговельна виставка «Експо-2015», яка працюватиме до 31 жовтня. Її девіз — «Нагодувати планету. Енергія для життя». Відкриття виставки відбулося на тлі протестів — противники проведення «Експо» в Мілані вважають, що на її організацію витрачено недоцільно великі кошти. Спершу організатори акції обіцяли мирну ходу за участю 20 тисяч осіб, але групі з кількох сотень радикально налаштованих учасників такий план здався надто нудним, і вони почали перевертати й підпалювати автомобілі, бити вітрини тощо. Поліції довелося задіяти проти хуліганів сльозогінний газ і водомети.

Оргкомітет експозиції розраховує, що до завершення роботи 31 жовтня її відвідає близько 20 мільйонів людей — до 250 тисяч щоденно.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>