Де найважче бути мамою

06.05.2015

Благодійна організація Save the Children («Врятуймо дітей») учора оприлюднила свій щорічний рейтинг сприятливості материнства у 179 країнах світу. Україна цього року посіла в ньому 69-те місце. Готуючи свій звіт, організація брала до уваги такі критерії, як здоров’я матерів, імовірність смерті вагітних жінок і породіль, рівень смертності новонароджених та дітей віком до п’яти років, доступ дітям до навчання, рівень доходів родини та статус жінок у суспільстві.

Скажімо, в Україні з 1000 дітей до п’ятого року життя помирають 10. Для порівняння: в країнах із першої десятки до п’ятого року життя не доживає 1 із 290 народжених дітей, у нас — 1 зі 100. Водночас очікувана тривалість навчання дитини в Україні становить 15,1 року, і за цим показником ми перебуваємо серед провідних країн світу. Значно гірше — з доходом на душу населення: лише 3960 доларів США на рік. Це один із найгірших показників у світі, навіть гірший, ніж у багатьох країн Азії та Латинської Америки.

Критерієм соціальної активності жінок у дослідженні є їх відсоток серед депутатів національного парламенту. У нас він становить 11,8% — трохи нижче середнього у світі (це при тому, що в нинішньому скликанні Верховної Ради представниць прекрасної статі більше, ніж будь-коли раніше). Наприклад, в Уганді цей показник становить 35%, але у США — лише 19,5%. Навіть в Узбекистані (118-та сходинка рейтингу) у парламенті засідають 16,4% жінок.

Росія посідає у рейтингу 56-те місце. А найкращий серед пострадянських країн показник виявився у Білорусі — 25-та сходинка рейтингу.

Серед розвинених країн найгірший рейтинг у США — 33-тє місце. Із 25 найбагатших столиць світу найбільший рівень смертності немовлят — у Вашингтоні. Статистика стверджує, що американки при пологах у 10 разів більше підлягають ризику смерті, ніж, наприклад, полячки, білоруски чи австрійки.

А перші три сходинки найбільш сприятливих для материнства країн посідають Норвегія, Фінляндія (минулого року вона очолювала рейтинг) та Ісландія. У першій десятці є лише одна неєвропейська країна — Австралія. Канада посідає 20-те місце, Франція — 23-тє, Велика Британія — 24-те.

Найгіршими для материнства державами експерти назвали Сомалі, Демократичну Республіку Конго й Центральноафриканську Республіку.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>