Радикальна сімейна сварка

06.05.2015
Радикальна сімейна сварка

Працівники служби безпеки «Національного фронту» «приборкують» активісток «Фемен». (з сайта franceinfo.fr.)

Виконавче бюро французького ультраправого «Національного фронту» під головуванням Марін Ле Пен ухвалило рішення призупинити членство в партії її засновника та почесного президента, батька нинішньої лідерки Жана-Марі Ле Пена. Причиною виключення старійшини стали... його провокаційні ксенофобські та антисемітські висловлювання у пресі. Втім це рішення керівництва упродовж трьох місяців має підтвердити більшість членів «Нацфронту». У будь-якому разі, партійне рішення не вплине на депутатський мандат Ле Пена в Європарламенті.

Сам Ле Пен, який заснував партію 1972 року, хоча й прибув 4 травня на засідання комітету, але на дисциплінарні слухання, ініційовані Марін, не залишився, зазначивши, що вони «ображають його гідність». Дізнавшись про негативне для нього рішення виконкому, 86-річний Жан-Марі назвав його «зрадою» з боку дочки.

Марін Ле Пен, яка очолює партію з 2011 року, ще напередодні засідання виконкому в інтерв’ю французькому радіо заявила, що її батько не має більше права виступати від імені «Національного фронту», оскільки «його заяви суперечать лінії партії». Йдеться, зокрема, про інтерв’ю старого політика ультраправій газеті Rivarol, у якому він уже не вперше заявив, що газові камери нацистських часів були лише «деталлю історії», а маршал Філіпп Петен, очільник колабораціоністського уряду Франції (режиму Віші. — Ред.), був «хорошим патріотом». Такі заяви шкодять курсу Марін Ле Пен, яка хоче надати «Національному фронту» іміджу більш поміркованої партії та заручитися підтримкою ширшого кола виборців.

У відповідь на рішення виконкому партії Ле Пен-старший заявив, що відрікається від дочки і вимагає, аби та відмовилася від його прізвища: «Хай одружиться зі своїм коханцем, чи ще з кимось — і бере його прізвище!». Жан-Марі також попередив, що вдасться до всіх легальних методів, аби зберегти за собою посаду почесного президента «Нацфронту», і виключив можливість свого відходу від політики. «Для цього мене доведеться вбити», — наголосив старий «нацфронтівець».

Хоча 1 травня батько і дочка разом з’явилися на партійному мітингу і здавалися вірними союзниками, конфлікт між ними насправді триває вже не перший місяць і зрештою вилився у відкриту війну. У квітні Ле Пен відмовився від участі в муніципальних виборах після скандалу з Марін — цього разу через расистські висловлювання татуся, що виступає за «білий світ» та проти демократії як політичної системи. 46-річній дочці, яка сподівається поборотися за крісло президента Франції на виборах 2017 року, такі заяви, на її думку, шкодять — попри те, що саме такої позиції завжди дотримувався дедалі популярніший останнім часом «Національний фронт».

Сама Марін обрала інший курс — тісну співпрацю з російською владою, від якої партія за її керівництва почала отримувати чималі фінансові вливання. Звідси і її висловлювання на кшталт нещодавнього інтерв’ю американському телеканалу Сі-Ен-Бі-Сі: «Приєднання Криму до Росії — це реакція на помилкову політику Євросоюзу, який перед цим зробив свій внесок у кризу на півострові і підтримав переворот в Україні... Крим — російський, як відомо». При цьому французька радикалка додала, що іншого погляду на приєднання Криму до Росії «не повинно бути».

РЕАКЦІЯ

Пропутінська позиція Марін Ле Пен не могла залишитися непоміченою представницями руху «Фемен», які послідовно влаштовують акції з критикою президента Росії. Активістки організації, що з українського рівня вже давно вийшла на міжнародний (і передусім французький, адже саме туди вдало втекли від «переслідування владою Януковича» кілька активісток «Фемен»), намагалися зірвати виступ лідерки «Національного фронту» на першотравневому мітингу.

Спершу три оголені по пояс «феменки» організували акцію на балконі готелю навпроти площі біля Оперного театру, де виступала Ле Пен. Активістки, на грудях у яких було написано «Хайль Ле Пен!» та «Зупиніть фашизм!» розвісили прапори, схожі на нацистські, і почали вигукувати гасла про співпрацю «Нацфронту» з «фашистським режимом Путіна». Втім дівчат швидко «знешкодила» служба безпеки партії — міцні хлопці без проблем проникли в номер готелю й витягли активісток iз балкона, передавши в руки поліції.

А пізніше того ж дня учасниці «Фемен» намагалися зашкодити Марін Ле Пен покласти квіти до монумента Жанни д’Арк, але також були затримані поліцією.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>