Лічильник для Прем’єра

06.05.2015
Лічильник для Прем’єра

Як короткий бекграунд: почалася ця історія з заяви тепер уже колишнього голови Держфінінспекції Миколи Гордієнка про те, що очолювана ним інституція виявила в уряді Арсенія Яценюка розкрадання на суму в 7 мільярдів гривень. Звучала й інша цифра: на жоден iз 46 актів перевірки, складених фінінспекцією, Кабмін та його очільник ніяк не зреагували. За свою відвертість Гордієнко поплатився посадою, але Верховна Рада все-таки вирішила розібратися в цій ситуації і створила робочу групу з розслідування корупції в уряді.

Днями ця робоча група заявила, що вимагає від керівництва Генеральної прокуратури розглядати окремо справи щодо виявлених правопорушень у періоди прем’єрства Миколи Азарова та Арсенія Яценюка. Про це повідомив голова групи Олег Осуховський. «Будемо вкотре звертатися до ГПУ, щоб вона розділила, скільки є порушень, про які заявив Гордієнко, в уряді Азарова і скільки є порушень в уряді Яценюка. Зараз об’єктивної ясності немає, тому що про це повинна була заявити Генпрокуратура і дати конкретні цифри по роках iз 2012-го по 2014-й, а також iз лютого 2014-го і далі, коли при владі був уряд Яценюка», — заявив Осуховський.

Він додав, що в інформації представників підприємств, які відзвітували на засіданні, є певні відмінності. «Першим ми заслухали «Укргазвидобування». Зафіксовано збитків на суму 358 млн. грн., які підтверджені і Гордієнком, і фінінспекцією, але ця сума оскаржується підприємством у судах», — уточнив Осуховський. «Далі «Нафтогаз України». Тут сума порушень узгоджена тільки фінінспекцією, ще йде перевірка, але зупинена ризикована операція на 4,6 млрд. грн. (які не входять до тих 7,6 млрд. грн., про які говорив Гордієнко)», — сказав голова робочої групи. А потім зупинився ще на двох підприємствах.

«Укртрансгаз». Згідно з актом перевірки, порушення складають 370 млн. грн., але сьогодні фінінспекція і Гордієнко заявили тільки про 219 млн. грн. збитку. ГПУ проводить досудове розслідування фактів корупції на цьому підприємстві... «Енергоатом» — перевірка ще не завершена. Сума порушень не узгоджена, але за попередньою інформацією, яку нам надав Гордієнко і яка частково сьогодні підтвердилася, це 1,5 млрд. грн., які не входять у ті 7,6 млрд. грн., про які раніше заявив Гордієнко», — підсумував Осуховський.

Тим часом заступник голови парламентського комітету iз запобігання корупції Борислав Береза заявив про те, що Прем’єр Арсеній Яценюк звільнив Миколу Гордієнка з порушенням законодавства. Такі висновки Береза зробив, виходячи з інформації, оприлюдненої Генеральною прокуратурою України. При цьому, додав депутат, порушені були відразу дві статті Трудового кодексу.

«У нашої робочої групи виникло питання: якщо ось так легко, з порушенням, звільняють главу Держфінінспекції, то що ж буде зі звичайним ревізором або фінінспектором, який знайде фінансові порушення?» — спитав Береза. У зв’язку з цим комітет одноголосно вирішив звернутися до Кабінету Міністрів України з вимогою прокоментувати свої дії, відновити Миколу Гордієнка на посаді, додав він. «А до Генпрокуратури ми звернулися з вимогою проконтролювати дотримання законності», — уточнив депутат.