Бий себе у груди — здоровішим будеш!

29.04.2015
Бий себе у груди — здоровішим будеш!

Про зміцнення імунітету краще подумати влітку. (з сайта belriem.org.)

Майже 70% дітей дошкільного віку мають ослаблений імунітет, кажуть лікарі. Особливо вразливими є жителі великих міст — екологічні негаразди та надмірна концентрація населення несприятливо діють на молоді організми. Про те, що імунітет потрібно зміцнювати, батьки зазвичай замислюються тоді, коли дитина вже починає хворіти. Однак цей процес — зміцнення захисних сил організму — відбувається не миттєво.
Аби створити потужний бар’єр проти інфекцій, організму потрібно близько двох місяців. Найкраща пора для цього — весна і літо. Імунологи говорять про п’ять основних кроків, які допоможуть зміцнити організм малюка, зробити його менш вразливим до вірусних та інфекційних захворювань.

Крок перший: диспансеризація

Якщо протягом року дитина часто хворіла, влітку варто показати її педіатру, гастроентерологу, імунологу, лору, стоматологу. Попередньо можна здати аналізи, які допоможуть встановити причину ослабленого імунітету: кал на дисбактеріоз, кров на імунний статус. Педіатр може порадити здати спеціальні аналізи, скажімо мазок із горла при хронічних тонзилітах.

Особливу увагу слід приділити хронічним захворюванням.

Хронічні гайморити, аденоїди, атипові інфекції, спричинені такими збудниками, як мікоплазма, хламідії, глисти, — все це впливає на імунітет. Навіть зубний карієс може стати причиною ослаблення імунітету і провокувати регулярні простудні захворювання. Якщо завдяки всебічному обстеженню вдасться знайти вогнище хронічної інфекції і ліквідувати його, то наступного року ваш малюк не буде так часто хворіти.

Крок другий: кишечник

Велике значення для загального імунітету має стан кишечнику. Він виконує імуногенну функцію — стимулює синтез імуноглобуліну. Більшість корисних речовин, які надходять в організм разом з їжею, всмоктуються саме в кишечнику. Там же «мешкають» кілька мільярдів лімфоїдних клітин, що постійно ведуть боротьбу за наше здоров’я. Нездоровий кишечник, насичений шлаками, стає на заваді корисним речовинам, які надходять в організм з їжею, вітамінам, лікам. Аби кишечник був у нормі, намагайтеся, щоб дитина пила більше води, кисломолочних продуктів і вживала їжу, багату на клітковину. У складніших випадках, коли причиною кишкового нездоров’я є дисбактеріоз, слід зробити спеціальний аналіз, який покаже, яких саме бактерій бракує малюкові, і провести відповідний курс лікування.

Крок третій: вітаміни здоров’я

Активними стимуляторами імунітету в дітей є антиоксиданти. Вони відновлюють стабільність клітин і тканин, зупиняють процеси окислення, в такий спосіб захищаючи організм від хвороб. До антиоксидантів належать вітаміни С, Е, бета-каротин, селен, цинк, мідь, марганець. Цими речовинами багаті зернові культури, бобові, свіжі овочі і фрукти, а також рослинні олії.

На жаль, несприятлива екологічна обстановка, використання різних добрив, неякісна вода, термічна обробка їжі та інші «блага цивілізації» призводять до того, що натуральні продукти не здатні забезпечити добову потребу людини у вітамінах і мінеральних речовинах. Тому навіть влітку, коли достатньо свіжих овочів і фруктів, не варто відмовлятися від полівітамінних комплексів.

Крок четвертий: препарати для зміцнення імунітету

Це так звані рослинні адаптогени — препарати на основі ехінацеї, женьшеню, елеутерококу, кореня солодки, лимонника, родіоли рожевої. Їх використовують задля профілактики різних захворювань. Однак підбирати препарат, визначати схему лікування і дозу має лікар. Для профілактики застудних недуг корисно привчити дитину до бактерицидних напоїв — відвару ромашки, календули, чаю з шипшини. Після їжі такий чай або настій змиває залишки їжі з мигдаликів і оздоровлює слизові оболонки горла.

Крок п’ятий: лікувальна гімнастика

Спеціальні фізичні вправи здатні захистити дитину від застудних захворювань, зміцнити імунітет. Освоїти їх нескладно. Коли дитина чистить зуби або вмивається, попросіть її дістати кінчиком язика до підборіддя і потримати його так від 3 до 10 секунд. Така «поза напруги» язика і горла поліпшує кровотік, обмін лімфи, глотка очищається, позбувається застійного слизу і каріозних пробок — плацдарму, де осідають «непрохані» гості, викликаючи ангіни й інші проблеми зі здоров’ям.

Корисно щоранку розминати шию повільними обертами голови вправо і вліво. Ця вправа сприятливо діє на завушні лімфатичні залози і захищає їх від запалення. Навчіть малюка на видиху м’яко бити себе по грудній клітці кулачками, вимовляючи звуки «а», «о», «у». Такий самомасаж розвиває природні захисні сили бронхо-легеневої системи.