Бери косметичку, вертайся додому

29.04.2015
Бери косметичку, вертайся додому

Інколи колону «Нічних вовків» очолює сам президент Росії Володимир Путін. Але цього разу до ЄС, мабуть, не пустили б і його. (з сайта 02varvara.wordpress.com.)

«Ми вже нікуди не їдемо. У Вроцлаві військове кладовище вже оточено військами! Навіщо ж піддавати хлопців непотрібним ризикам. Ну й треба після всього цього зібратися з думками, обдумати, що у світі робиться... На жаль, деякі держави втратили свою самостійність і керуються зверху». Так, натякаючи на «підкаблучність» деяких держав ЄС «вказівкам» із «вашингтонського обкому» (цей термін російські ЗМІ вживають на повному серйозі), учора на прес-конференції у Бресті підсумував події останніх днів лідер пропутінського клубу російських байкерів «Нічні вовки» Олександр Залдостанов на прізвисько Хірург. Нагадаємо, друзі Путіна з великою помпою вирушили в мотобробіг «На Берлін!», присвячений «70-й річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні». Стартували у Москві, а фінішувати планували 9 травня у столиці Німеччини.

Позавчора польські прикордонники на польсько-білоруському КПП «Брест —Тересполь» не дозволили в’їхати в країну десятьом членам мотоклубу. Вчора біля цього пункту перетину кордону з Шенгенською зоною сконцентрувалися вже близько 100 російських байкерів на чолі з самим Хірургом — певне, сподіваючись вплинути на рішення поляків «масовістю». Міністерство закордонних справ Польщі пояснило відмову у в’їзді на територію держави відсутністю точних даних про програму учасників пробігу й можливі місця проживання, без чого «не може бути гарантовано їхню безпеку». Рішучості полякам додало рішення Німеччини анулювати шенгенські візи головним членам клубу.

Деяким «вовкам» таки вдалося потрапити на територію Польщі за кілька днів до того, але окремо, поодинці й по двоє. Учасниками мотопробігу вони, відповідно, не вважаються.

В офіційному блозі, присвяченому мотопробігу, його речник Андрій Бобровський поскаржився на ті прикрощі, які завдали «Нічним вовкам» прикордонники в Тересполі: «Нас три години обшукували, їсти і пити не давали, тримали в задушливому приміщенні й допитували. Знімати фото і відео не дозволялося. На вулиці нас чекала купа спецназу, а в небі ми бачили якісь гелікоптери. Загалом, було дуже недоброзичливе ставлення. Обшукували досконально, кожну шкарпетку і косметичку, всі особисті речі, все робили жорстко, хоч і в рамках закону».

Після пасажу про «кожну косметичку» соціальні мережі просто вибухнули знущальницькими жартами на тему брутальних байкерів у шкірянках, які не можуть обійтися в дорозі без косметики.

У Москві відмовою Польщі впустити в країну «переможний» мотопробіг украй обурені. «Вимагаємо пояснень від польської влади і рішуче засуджуємо її дії, що свідчать про готовність на догоду кон’юнктурним міркуванням переписувати історію і, по суті, з блюзнірством ставитися до подвигу тих, хто врятував Польщу і світ від фашизму», — йдеться в офіційній заяві МЗС РФ, розміщеній на сайті відомства.

Як повідомила агентству «Інтерфакс» прес-секретар російського посольства Польщі Валерія Пержинська, згідно із законом про іноземців, прикордонна служба «має право відмовити особам у в’їзді, якщо визнано, що вони можуть становити небезпеку для безпеки країни, для збереження громадського порядку тощо».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>