Готуйтесь дати відсіч негативу

28.04.2015
Готуйтесь дати відсіч негативу

Якщо вирішити проблему неможливо — відпустіть її. З часом хаос довкола вас розсіється... (з сайта vk.com.)

У кожного в житті трапляються моменти, коли відчуваєш, буцімто абсолютно не маєш впливу на власне життя. І здається, що ти цілковито наповнений болем, сумом, гнівом і тривогою, образами і ранами, які не гояться. В такі часи будь-яка дрібниця здатна спровокувати нервовий вибух. Як не втратити самоконтролю, не піддатися емоціям? Психологи радять «тримати проблеми на відстані». Так, часом це непросто — відкинути вбік те, що постійно непокоїть. Але задля збереження душевної рівноваги необхідно вчитися відпускати від себе клопоти. Наприклад, знайти тихе усамітнене місце і побути там наодинці з собою. Спокійно і глибоко подихати, упорядкувати думки. Можна прогулятися в парку, сходити до лісу. Спілкування з природою творить дива. Вчіться залишати «вчорашній сум» у дні вчорашньому. Не носіть за собою вантаж минулих бід.

Наступний важливий крок — пріоритети. Як часто ми замислюємося над своєю головною метою, чи не розмінюємо життя на дрібниці? Можливо, замість того, щоб ганятися за примарними бажаннями, краще приділити більше уваги тим, хто поряд і хто справді цінує і любить нас? Як кажуть психологи, ніколи не економте на власних почуттях і на власному щасті. І ще один важливий штрих: доки ви не полюбите себе (не навчитеся цінувати справжнє і відсікати дрібниці), ви не зможете полюбити інших.

Фахівці радять частіше робити «генеральне прибирання» власного емоційного фону і позбавлятися негативу. Часом здається, що контролювати свої думки, не думати про неприємності — складне завдання. Проте немає нічого неможливого. Просто завжди будьте готові дати відсіч негативу. Скажімо, в момент, коли на вас знову насуваються дошкульні прикрі спогади, подумайте: чи можна вирішити цю проблему? Якщо так — зробіть усе можливе, аби поквитатися з нею. Якщо ж вирішити проблему неможливо — відпустіть її. Деякі ситуації, які ще вчора здавалися занадто складними і «непідйомними», за якийсь час втрать свій сенс і не докучатимуть. Наберіться терпіння.

Важливо також не прагнути «надмірної досконалості». Не варто братися за кілька справ одночасно — це згубно для психічного стану. Якщо у вас зібрався цілий арсенал незроблених робіт — чи то хатні клопоти, чи «хвости» по роботі, — не поспішайте. Дійте послідовно і спокійно. Жодна справа від вас не втече. Коли ви засвоїте просту істину «тихіше їдеш — далі будеш», світ здасться значно веселішим. З часом помітите: хаос довкола вас поступово розсіявся. Але для цього ви маєте позбутися звички: панікувати на рівному місці.

А найголовніше побажання, яке психологи зазвичай адресують людям тривожним і занадто стурбованим, — щодня знаходьте час «лише для себе». Чи це буде турбота про власне тіло (масаж, легкі фізичні вправи, прогулянка перед сном), чи порція душевного релаксу (година приємного читання, перегляд хорошого фільму, спілкування з друзями) — усе це піде на користь. Якщо взяти такі прості поради за правило і дотримуватися їх не час від часу, а постійно, — результат здивує навіть вас.