«Вовкам» закон не писаний

28.04.2015
«Вовкам» закон не писаний

«Нічні вовки» на чолі зі своїм ватажком Хірургом на вулицях Москви. (з сайта static.err.ee.)

Російські байкери з клубу «Нічні вовки» вирушили у приурочений до 9 травня мотопробіг Москва—Берлін, попри заборону на в’їзд до Польщі, Чехії і Німеччини. Близько двох десятків мотоциклістів виїхали з бази клубу під Москвою. За словами ватажка клубу Олександра Залдостанова на прізвисько Хірург, який вважає себе особистим другом президента Росії Володимира Путіна, колона буде «значно більшою». Але, щоб обійти заборону на перетин польського кордону, мотоциклісти збираються не зграєю, а окремо і в різних місцях, і потім прямують на різні пункти пропуску в Білорусі та Калінінградській області поодинці чи групами у дві-три особи. Територією Білорусі до кордону з Євросоюзом російських «хижаків» супроводжують їхні білоруські поплічники.

«Нічні вовки» відомі своєю пропутінською позицією і, зокрема, активною участю в анексії Росією Криму. Мотопробіг під назвою «На Берлін» вони приурочили «до 70-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні», плануючи на 9 травня з тріумфом в’їхати до столиці Німеччини. Щоб туди дістатися, російські байкери мають намір проїхати через Білорусь, Польщу, Австрію, Чехію та Словаччину. Хоча на шляху в них можуть виникнути певні проблеми.

Насамперед, у в’їзді до країни головним членам клубу відмовила влада ФРН. «Німецька хвиля» повідомила про ануляцію віз російським байкерам у неділю, 26 квітня. Раніше інформагенції «Франс пресс» та «Рейтер», посилаючись на джерела в урядових колах, повідомили, що візи скасують як «отримані шахрайським шляхом після надання неправдивих даних».

Мотопробіг російських байкерів може загрожувати громадській безпеці та порядку в Німеччині, йдеться в поширеній 25 квітня спільній заяві МЗС і МВС країни. Тому влада ФРН «вважає своїм правом і обов’язком» вжити всіх необхідних заходів, щоб мінімізувати цей ризик, наголосили у міністерствах.

Про заборону в’їзду «вовків» на територію країни повідомили й у міністерстві закордонних справ Польщі. Такий крок у Варшаві пояснили браком інформації про графік пересування колони та особистих даних мотоциклістів. Але дещо запізніла та в’яла реакція польського МЗС уже викликала дискусії в польському політикумі.

«Якщо у справі «Нічних вовків» ми повинні були чекати на рішення Чехії чи Німеччини, а лише потім було ухвалене рішення польського уряду, то мушу сказати, що росіяни рахуються лише з сильними. Таку поведінку нашого уряду Росія сприйняла як вияв слабкості», — заявив відомий польський політик Ярослав Говін із партії «Польща разом». На що представниця правлячої партії «Громадянська платформа» Юлія Пітера нагадала, що саме німці видали російським неонацистам шенгенські візи.

«Нічні вовки» у США та скандинавських країнах внесені до списку злочинних організацій, і це саме по собі є формальним приводом не видавати їм візи і не впускати на територію ЄС. Іншою причиною є історична брехня, яку вони пропагують. «Коли вони заявили, що хочуть приїхати в концтабір Аушвіц, щоб віддати шану «жертвам польських фашистів» — це вже це було достатньою підставою, щоб країна, яка хоч трохи себе поважає, не дозволила такого типу особам провокації», — наголошує Говін.

Водночас у неділю деякі польські ЗМІ повідомили, що частина російських «вовків», незважаючи на всі заборони, вже в’їхала до Польщі.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>