Пішов на друге коло

28.04.2015
Пішов на друге коло

Лідер КПУ став на диво законослухняним: учора на другий допит до Служби безпеки Петро Симоненко з’явився без зайвих умовлянь, але й не без обурення. Зібравши під стінами СБУ міні-брифінг, він назвав свій виклик «політичними переслідуваннями», а дії СБУ в цілому — «провокаціями силових структур, направленими на відволікання уваги населення від провальної зовнішньої і внутрішньої політики правлячого націонал-олігархічного режиму». Чому Петро Миколайович так образився на всіх і вся — зрозуміло не цілком. Адже після першого допиту, який відбувся 7 квітня і тривав понад 10 годин, Симоненко заявляв, що Служба безпеки допитувала його лише як свідка, активно цікавлячись його поглядами на ситуацію в країні.

Насправді ж, нагадаємо, все почалося з того, що Мін’юст віднайшов у діях Симоненка підстави для відкриття кримінального провадження. На такі підстави увагу СБУ звернув міністр юстиції Павло Петренко, який попросив перевірити інформацію про обрання Симоненка до президії пленуму Компартії Росії та про його можливу причетність до фінансування сепаратистів «ДНР» / «ЛНР».

Щодо першого факту, то тут нема чого і заперечувати: Симоненко дійсно побував у Москві на з’їзді КПРФ — партії, котра відкрито підтримала анексію Криму. Ще й отримав нагороду від російських товаришів. А як бонус — можливість виступити на з’їзді, назвати українську владу «терористами» і закликати до спільної проти неї боротьби. Що ж стосується фінансування тероризму, то якраз iз цим СБУ і прагне розібратися.

На початку квітня речниця СБУ Олена Гітлянська зазначала, що Служба безпеки «продовжує розслідувати найрезонансніші справи проти основ національної безпеки, в яких беруть участь представники Комуністичної партії». Говорячи про виклик Симоненка, Гітлянська уточнювала: «Це лише початок». Тоді, по гарячих слідах, експерти сперечалися про можливість арешту Симоненка, але він покинув стіни СБУ без кайданків та постанови про затримання.

«Жодних претензій до мене як до лідера партії з тих питань, які викликали жвавий інтерес у засобів масової інформації, немає. Я як був свідком, так і залишився свідком (...). Слідчого задовольнили мої відповіді, що Компартія діє в рамках Конституції і законів України», — підкреслював Симоненко 7 квітня. І одночасно обіцяв подати до суду на силовиків за їхні незаконні дії.

Коментуючи вчорашній виклик Симоненка, радник голови СБУ Маркіян Лубківський зазначив, що на додачу до вже окреслених питань лідер КПУ мусить відповісти на ще кілька — вони пов’язані з минулорічними терактами в Одесі. Дещо цікаве додала й Олена Гітлянська: вона написала в своєму «Твіттері, що Симоненко мусить пояснити, що він мав на увазі, говорячи про необхідність зміни кордонів України шляхом денонсації пакту Молотова—Ріббентропа.

Словом, підсумовує Служба безпеки, «комуністи підозрюються у багатьох протиправних діях». Тож ходити до СБУ і пояснювати свої антиукраїнські тези Симоненкові доведеться ще довго. Якщо тільки есбеушники не вирішать, що для ходу слідства буде краще доставляти Симоненка під конвоєм.