Красиві та міцні

23.04.2015
Красиві та міцні

Незбалансоване харчування, стреси, гормональні негаразди відчутно дошкуляють волоссю. (з сайта parfumeria.ua.)

Навесні ця прикрість докучає багатьом: волосся січеться на кінчиках, випадає, втрачає блиск. А нігті також поводяться «непоштиво»: стають ламкими, розшаровуються, і жоден манікюр не здатен приховати проблему. Лікарі радять звернути ретельнішу увагу на харчування — у більшості випадків причиною таких косметологічних «вибриків» стає незбалансований раціон, від якого, як відомо, наше здоров’я і добре самопочуття залежні безпосередньо.

Отже, аби почати відновлення шевелюри і міцних красивих нігтів, погляньте на власну тарілку: там неодмінно мають бути залізо, цинк, вітаміни, аміно- та інші незамінні жирні кислоти.

— Через брак заліза в раціоні волосся стає слабким і тонким, нігті втрачають здоровий рожевий колір, — переконаний Віктор Савчук, київський лікар-терапевт. — Варто додати в меню морську капусту, гречку, яєчний жовток, м’ясні субпродукти (печінку, серце, легені), а також бобові — квасолю, горох, чечевицю. Добре було б поєднувати їх зі свіжими овочами. В них, особливо в шпинаті, свіжій зелені, капусті, багато вітаміну С, який сприяє засвоєнню заліза.

Цинк, наголошує лікар, нормалізує стан шкіри голови, зменшує випадіння волосся і навіть зміцнює вії. Найбільше цього мікроелемента в устрицях, а з більш доступних продуктів цинком багаті печінка, цільні крупи, яєчний жовток, насіння льону, кунжуту, гарбуза і шоколад (чорний та гіркий).

Лікар радить пам’ятати і про вітаміни групи В, які зміцнюють волосяні фолікули. В3 покращує мікроциркуляцію в шкірі голови, поліпшуючи живлення волосся. В6 стимулює вироблення власного кератину. В9 нормалізує вироблення шкірного жиру. Найкращі джерела цих вітамінів — дріжджі (особливо пивні), цільна вівсяна крупа, банани, кукурудза, бобові, печінка і яйця.

Лущіння і свербіж шкіри голови — часто ознака того, що організму не вистачає бета-каротину, який має унікальну властивість у разі необхідності перетворюватися на вітамін А. Аби поповнити його запас, додайте в меню моркву, гарбуз, обліпиху, апельсини, мандарини, а також овочі темно-зеленого кольору: шпинат, щавель, петрушку, селеру.

Вкрай необхідні для здоров’я і нігтів, і волосся, та й загалом усього організму жирні кислоти омега-3, вітаміни Е і D. Їх лікарі радять шукати в жирній морській рибі, у насінні льону, горіхових оліях, сухофруктах. Ці продукти справді роблять волосся м’якішим, зменшують його ламкість, сприяють природному зволоженню шкіри.

І не забувайте: окрім збалансованого харчування, важливо якомога більше рухатися. Спорт і масаж тіла, як з’ясувалося, також покращують стан волосся. Ефект лікарі пояснюють тим, що фізичні вправи зменшують напругу в шиї і плечах, стимулюють кровообіг, зокрема в шкірі голови, відтак покращують доступ живильних речовин і кисню до волосся, прискорюючи його ріст.

На жаль, волосся може сипатися не лише через брак збалансованого харчування. На стан нашої зачіски впливають і стреси, і гормональний дисбаланс. «Через постійні переживання та напругу волосся рідшає. На його стан може впливати навіть... захворювання зубів, — пояснює лікар-косметолог Алла Онищенко. — Адже в організмі все взаємопов’язано. Тому, якщо через місяць раціонального харчування і посильних занять спортом ви не завважили змін на краще, варто пройти ретельне обстеження. Нерідко причиною нездоров’я волосся та нігтів може бути грибкове чи інші захворювання шкіри. Без з’ясування всіх причин жодні косметичні засоби, шампуні для зміцнення і маски ефекту не матимуть».

Алла Онищенко нагадує: якими б прогресивними не були сучасні засоби догляду за волоссям, щоденне миття голови, а особливо користування феном чи іншими засобами для укладки — це стрес для волосся. Через таку «екзекуцію» волосся може стати ламким і сухим на кінчиках, втратити блиск. «Це замкнене коло: чим частіше ми використовуємо шампунь, тим активніше працюють сальні залози, — пояснює пані Алла. — Таким чином шкіра намагається відновити порушений захисний шар. — З лікувальною метою варто перейти на режим не такого частого миття, спробувати засоби, що нормалізують виділення шкірного жиру — сироватки, обполіскувачі. Шампунь для сухого волосся корисно чергувати зі звичайним».

Ослаблені нігті також потребують більш обережного догляду. На певний час варто відмовитися від лаку, тим паче забути про стійке гелеве покриття. Зміцнити нігті допоможуть ванночки з морською сіллю, рицинова та мигдальна олії, які лікарі радять втирати в нігтьові пластини, а також гліцерин і бджолиний віск. Після курсу такої терапії нігті стануть міцнішими, щільнішими, набудуть блиску.