Змішуємо кислоту і борошно

22.04.2015

Днями потрібно було пригостити гостей солодким. Щоб не було у господині зайвих турбот, для міста не проблема — можна побалувати всіх смачним улюбленим тортом відомого виробника. Втім «кусюча» ціна — 130—200 грн. за кілограмову смакоту змусила витратити з півгодини часу, а не гроші. До того ж, у холодильнику вже були вершкове масло, маргарин і ексклюзивний вершковий сир із козиного молока; а в записнику — невипробуваний рецепт сирника по-німецьки («УМ» за 15.04.2015 р.). У переписі приготування був ванільний пудинг, якого серед домашніх припасів не виявилося. Але сирник вдався на славу. Бо у всезнаючому інтернеті на кулінарних сайтах я дуже швидко знайшла, чим можна замінити цей складник. Як і подібні в інших рецептах — порошки киселю і для печива. Ця інформація може знадобитися багатьом.

Проблема браку потрібного пакетика майже автоматично зникає, якщо знати лише склад вмісту магазинного товару з написом «Ванільний пудинг». Це, як правило, кукурудзяний крохмаль, картопляний крохмаль, сіль, ароматизатор, фарбник. Отже, замінити магазинний пудинг можна просто крохмалем (краще кукурудзяним, хоча можна й картопляним), дещицею солі, якщо є потреба — додавши краплину ароматизатора і грам фарбника.

Пакетований магазинний кисіль — це, у першу чергу, цукор, картопляний крохмаль, регулятор кислотності, лимонна кислота та відповідний назві ароматизатор і барвник. Усі складники можна змішати вдома.

Порошок-розпушувач для випічки вдома власноруч можна приготувати за таким рецептом: змішати чайну ложку з верхом соди з чайною ложкою лимонної кислоти і додати 4 чайні ложки борошна. Все ретельно перемішати — і кондитерський порошок готовий.

Якщо печете часто, можна одночасно приготувати розпушувач на кілька разів за таким рецептом. Беремо 3 чайні ложки лимонної кислоти, по 5 чайних ложок соди і борошна та 7 чайних ложок крохмалю. Все треба ретельно перемішати. Використовувати слід за таким принципом: у рецептах, як правило, йдеться про пакетик 18г, а це неповна столова ложка або 2 чайні ложки без верху.

У чудовій книжці угорських рецептів, перекладених російською,«500 видів домашнього печива», яку видали в Ужгороді у 1990-х, знаходимо такий рецепт «Порошку для печива»: господиня має змішати 5 г харчової соди, 12 г борошна і 3 г лимонної кислоти. Ця маса — як вміст одного пакетика, який варто додавати у процесі приготування до 500 г борошна. Якщо у рецепті випічки більше чи менше борошна — відповідно, треба пропорційно збільшувати чи зменшувати масу домашньої суміші для розпушування тіста.

Між іншим, майже антикварну книжку «500 видів домашнього печива» кілька років тому я задешево купила у Львові на риночку старої друкованої продукції біля пам’ятника Івана Федорова. А якась добра людина її зміст виклала в інтернеті. Тож усі рецепти можна знайти за посиланням — http://www.e-reading.club/book.php?book=147868.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>